Всички Новини Спад на европейските туристи

Спад на европейските туристи

Спад на европейските туристиЗначително са намалели посещенията на туристи от Европа в страната, съобщи Анелия Крушкова – председател на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) в интервю за агенция Фокус.

Според нея това е особено обезпокоително, защото туристите, които посещават България, са предимно от Европейския съюз (около 70% от всички туристи в България са европейци).

В общи линии можем да кажем, че след първоначалното намаление от минус 6.6%, което имахме в първите два три месеца в годината, април и началото на май успяхме да преодолеем това намаление. Сега в началото на юни отново се забелязва едно намаление от 7.6%. Ситуацията е много динамична, всяка седмица данните се променят, поясни Крушкова.

Налице е голям спад на основните туристически пазари. Сърбия има 30% намаление на туристите си в България, Македония - 4%, Гърция - 11.3%, Великобритания - 21%, Германия -10%, Русия - 7.3%.

През изминалата година румънците са посещавали с 80% повече страната ни в сравнение с други периоди. През първите месеци на 2009 година ръстът от 80% е спаднал на 19%.

На фона на огромните намаления на другите страни, ние запазваме доста добър темп, въпреки че имаме намаление, посочи Крушкова.

Посещенията на българи в чужбина също бележат намаление - 14%, като Гърция остава дестинация номер едно за българина. От всички пътувания 32% са към Гърция. Въпреки това през тази година пътуванията към южната ни съседка също бележат спад - с 4.2%.

Налице е ръст единствено на пътуванията до Турция – почти 2%. Всички останали дестинации без изключение, са с намаление, заради финансовата криза.

Според Крушкова тази година офертите за туристите са доста приемливи.

Почти не мога да се съглася с който казва, че получава по-евтини оферти в чужбина. Освен това е много важно, че има оферти за всеки. Храната също много поевтиня. Цените на Българското Черноморие съвсем не са толкова високи, каза още тя.

В България се запазва тенденцията туристите да избират по-хубаво качество за по-ниска стойност и сравнително по-къс период от време, посочи още Крушкова. Това е важно, защото България предлага доброто съотношение между услуга и цена.

Източник: expert.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук