Всички Новини Биг Бен навършва 150 години

Биг Бен навършва 150 години

Биг Бен в ЛондонНа 12 юли се навършиха 150 години от деня, в който лондончани за пръв път чуват "гласа" на часовниковата кула Биг Бен, предаде БГНЕС. Кулата Свети Стивън е част от архитектурния комплекс на Уестминстърския дворец, където е разположен възстановеният след пожара от 1834 г. британски парламент. Тя е била официално открита на 31 май 1859 г., но поставената на нея часовникова камбана Биг Бен, която е дала името на цялата кула, за пръв път е звъннала на 11 юли същата година.
Първата камбана е била отлята в град Стоктън през 1856 г. и доставена в Лондон по железница и вода. По време на тестването на камбаната е открит дефект и тя е бракувана. Новата камбана с тегло 13,7 тона и диаметър 2,7 метра е била отлята през 1858 г. в лондонската работилница Whitechapel Foundry. Тя е струвала рекордната за времето си сума от 22 хиляди паунда. Ако трябва да сме съвсем точни, Биг Бен се нарича само голямата камбана вътре в часовника, но след това и самият часовник, и самата кула Свети Стивън, на която те са поставени, са наречени Биг Бен в чест на отговорника за тяхното създаване - сър Бенджамин Хол. "Биг Бен е позвънил на 11 юли 1859 г., но неговият успех е бил краткотраен. През септември 1859 г. новата камбана също е дала дефект и Биг Бен е замълчал за още четири години", съобщава откритият за юбилея раздел в сайта на британския парламент bigben.parliament.uk., цитиран от РИА "Новости". В крайна сметка проблемът е бил решен, като са заменили ударния чук с по-лек. Оттогава голямата камбана на Биг Бен отмерва времето час след час. Той се смята за един от най-точните британски хронометри. Грешката му е само 1,5 секунди годишно. Часовникът, намиращ се на 55 метра от земята, се смята за най-големия в света. В основата на всеки от четирите циферблата може да се прочете латинския надпис: "Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam" /Боже, пази нашата кралица Виктория Първа/. Благодарение на британската телевизионна и радио компания Би Би Си, биенето на Биг Бен се превърна във визитна картичка на Лондон през ХХ век.

източник: news.dir.bg
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук