Всички Новини Предлагат Велико Търново за културна столица на Балканите

Предлагат Велико Търново за културна столица на Балканите

carevec1Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация издига кандидатурата на Велико Търново за столица на културния туризъм на Балканите. Това съобщи вчера Благой Рагин, председател на БХРА, цитиран от в-к Янтра днес.
Номинацията е била обсъдена между кмета д-р Румен Рашев и мултимилиардера Гасан Аиди, президент на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
6% е ръстът на туристите, посетили Велико Търново за първата половина на т.г. спрямо същия период на миналата година, обяви Даниел Панов, управител на общинската туристическа агенция "Царевград Търнов".
За миналата година ръстът беше с 20 на сто, но данните сега са оптимистични на фона на всеобщия спад, посочи Панов.
Ръстът в туристопотока е показател, че българинът преодолява кризата. Само за крепостта Царевец туристите са се увеличили с 20 хил. души, което е ръст с 16% за полугодието, докато в Арбанаси има спад заради повишените цени на музейните обекти, посочи Панов.
В национален мащаб за първите пет месеца на годината приходите от туризъм са спаднали с 8,2 на сто, а туристите са намалели със 7,6 %, каза Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм. Утопия е да смятаме, че ще се повтори миналогодишния летен сезон, коментира Крушкова.
Индустрията на гостоприемството страда от кризата както всички други отрасли, но не трябва да се паникьосваме. Да се надяваме, че кризата ще премине през 2010-2011 г., каза Гасан Аиди.
Президентът на Международната хотелиерска и ресторантьорстка асоциация, обединяваща 300 хил. хотела и 8 млн. ресторанта, посъветва българските хотелиери да не свалят драстично цените на нощувките, а да правят промоции и да предлагат екстри на туристите, за да имат усещането, че получават повече за парите си.

източник: травел.бг
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук