Всички Новини Агушевите Конаци - отворени за туристи

Агушевите Конаци - отворени за туристи

Агушеви КонациОтвориха за туристически посещения известните Агушеви конаци в смолянското село Могилица, пише selo.bg.
Всеки, който желае, може да разгледа единствения феодален замък на Балканския полуостров напълно безплатно след предварителна заявка или при позвъняване на отговорниците на обекта, чиито имена и телефони са изписани на портата на конака.
Туристите могат да разгледат всяка една част от уникалната сграда, която бе затворена за близо десет години, след като бе реституирана от наследниците на легендарния Агуш Ага.
В момента в конака липсва музейната експозиция, каквато имаше преди няколко години, тъй като е прибрана от музея в Смолян, след като сградата стана частна.
Агушевите конаци са най-големият феодален замък на Балканите, строен в продължение на 20 години - 1820 - 1840 г., от трима майстори за Салих Ага и тримата му сина. Много интересна е външната кула, която не се среща другаде. Замъкът е с 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Има три двора, изолирани един от друг с вътрешни зидове, като във всеки двор има кладенец.
Конакът е разположен на внушителната площ от близо три декара. Дворовете са заобиколени от жилищни и стопански постройки.
Отвътре конакът е оформен с приказни тавани. Всички стаи, в които са живели господарите, са широки и светли, с камина и баня в почти всяка една от тях.
Интерес представлява и тайната стая за подслушване в кабинета на Салих Ага.
Туристите могат да надникнат и в подземията на конака, в които са разположени складове за съхранение на кашкавал и сирене, плодове, зеленчуци и др.
Кметът на Могилица Митко Чочев и представителите на туристически бранш в горното поречие на река Арда няколко пъти са поставяли въпроса за облагородяването на конака и украсяването му с музейна сбирка, за да стане още по-популярно място за туристите, а и да носи приходи.
Един от наследниците - Ариф Агуш бе категоричен, че конакът ще може да се посещава свободно от туристи и сградата никога няма да се превърне в хотел. Нужно е обаче държавата да финансира неговото цялостно консервиране и експониране с музейна сбирка.
Сградата е обявена за паметник на културата и за обособяването й като туристически обект вече е подготвен проект, който трябва да се финансира от Министерството на културата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
"Нужни са около 2 млн.лв. за тази цел", посочи Агуш.
В двора на конака, в едно от сервизните помещения е подредена и малка музейна експозиция, като с нея посетителите могат да разберат, какво е било обзавеждането на конака.

източник: травел.бг
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук