Всички Новини Саудитски принц финансира Севтополис?

Саудитски принц финансира Севтополис?

kazanlak1Племенник на саудитския крал Абдулла вероятно ще се включи в реализацията на мегапроекта за експонирането на древния тракийски град Севтополис от водите на язовир Копринка, съобщиха от община Казанлък.

Принц Алулид бин Талал ас Сауд ще посети страната ни и Казанлък в началото на месец юли, когато ще получи почетният знак на града на розите, както и ще бъде награден с орден "Мадарски конник" от президента Георги Първанов. Той е известен със слабостта си към паметниците на световното културно-историческо наследство.

Специалистите, които са ангажирани с проекта на древния град, смятат, че за изолирането на останките на Севтополис с бетон или друг материал ще са необходими около 100 милиона евро.

Севтополис е най-добре запазеният тракийски град у нас, който се намира на 20 метра дълбочина под водите на язовир "Копринка" в близост до Казанлък. Проектът за експонирането и реставрацията на останките е по идея на арх. Жеко Тилев, който предлага градът да бъде напълно разкрит, консервиран, реставриран и постоянно достъпен.

За първи път градът на Севт III е открит и проучен през 1948-54 година при изграждането на "Копринка", но, независимо от огромното си културно значение, остава под водите на язовира. Въпреки това, той е отлично съхранен и в него се съдържат редица ценни данни и находки за траките със световно културно и историческо значение.

Реализирането на проекта, спечелил на своя автор многобройни престижни световни награди, ще превърне града-символ на траките в изключително атрактивен археологически обект и ще позволи научната и изследователска работи по него да продължат, за да може да заеме полагащото му се място в листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Източник: news.expert.bg

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук