Всички Новини Разследват НИПК за строителство в Античния Созопол

Разследват НИПК за строителство в Античния Созопол

sozopol1Прокуратурата разследва Националния институт за паметниците на културата (НИПК) заради съгласувателни разрешения за строителство в Созопол, издадени в противоречие със закона.

В материалите по делото влизат стотици разрешителни за строителство в некропола на Античния Созопол по проекти, съгласувани от института.

Говорителят на прокуратурата в Бургас Калина Чапкънова заяви, че за последните три години в Созопол са били издавани между 400 и 500 разрешителни за строителство на година, като 60% от тях са за терени в некропола Аполония Понтийска. При извършването на строителните работи са били унищожени множество археологически паметници на културата.

НИПК е бездействала по отношение на точно този археологически паметник на културата, поради което част от материалите по настоящето дело бяха отделени и изпратени в Софийска градска прокуратура, заяви пред БНР Чапкънова.

Обвиненията директорът на НИПК Георги Угренов определи като абсурдни. Той коментира, че институтът полага неимоверни усилия за съхранението на всички паметници на културата в страната.

Според източници, пожелали анонимност, практиката на НИПК около съгласуването на проекти е ярък пример на корупция.

Угринов не отрече, че подчинената му институция съгласува проекти, изготвени от неговата съпруга, за частни възложители. Според запознати, архитектите, чиито проекти се съгласуват от института, са малцина. Повечето от тях са бивши служители на НИПК или пък роднини на служители от настоящия му състав.

Източник: news.expert.bg

ХОТЕЛИ В СОЗОПОЛ И БУРГАС

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук