Всички Новини Китай планира да извади от земята още глинени войни

Китай планира да извади от земята още глинени войни

Китай планира да извади от земята още глинени войниКитай планира да бъдат изкопани още глинени войни от гробницата на първия император на страната Цин Шъхуан, предаде Асошиейтед прес.

Археолозите се надяват да извадят още фигури на офицери. Предвидени са специални мерки, за да бъде запазена боята, която почти се разпадна при фигурите, изложени на въздух.

Новите разкопки ще са третите след откриването на гробницата край Сиан през 1974 г. Те ще са върху площ от 2000 кв. м. в първото помещение, където е основната част от войните.

Смята се, че трите помещения на гробницата съдържат общо 8000 фигури в естествен размер - на стрелци, пехотинци, каляски с коне, офицери и акробати.Те са създадени да пазят императора в задгробния живот.

Всички фигури са различни, няма две, които да си приличат. Вероятно за модели са използвани бойци от истинската армия.

Четвъртото помещение на гробницата е оставено празно от строителите й. Погребалната камера на императора в центъра на комплекса още не е разкопавана.

Император Цин Шъхуан, който умира на 50 години през 210 г. пр. н. е., създава първата единна китайска държава. Той строи сложна система от пътища и канали и поставя началото на Великата китайска стена. Първият китайски император уеднаквява мерките и налага единен писмен език, валута и законодателство. БТА

Източник: actualno.com
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук