Всички Новини Село Българи ще ни разказва за нестинарството

Село Българи ще ни разказва за нестинарството

НестинариИнформационен център на нестинарството в село Българи ще разказва на туристите за играта в огъня, информира Бургас инфо.
Центърът, който бе официално открит от кмета на Царево Петко Арнаудов, е реализиран със средства на Министерство на културата. Проектът на общината по програмата „Живи съкровища", е спечелил първо място.
В центъра посетителите могат да се върнат назад във времето и да видят как е влизала в огъня прочутата нестинарка баба Злата, както и да разгледат фотоси, свързани с обичая.
Идеята на общината е центърът да прерасне в Музей на нестинарството, в който да бъдат показани и уникални предмети, свързани с играта в огъня.
„Целта е да бъде популяризиран културния туризъм и хората да усетят в действителност красотите на Странджа планина", обясни Валентина Василева, зам.-кмет по култура в община Царево.
Тази година в огъня влязоха трима нестинари. Най-малкият от тях - 17-годишният Костадин Михайлов часове преди играта изпадна в транс. Телесната му температура падна до 23 градуса и се наложи младежът да полежи на одърчето в конака на нестинарите. Щом се впусна в огъня обаче малкият нестинар се съвзе, дори предизвиква овациите на публиката, като пое в ръце част от горещите въглени.

източник: травел.бг
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук