Всички Новини Sofia Design Week

Sofia Design Week

София - Народен театър "Иван Вазов"В първото си издание Sofia Design Week ще направи София домакин на мащабен и невиждан досега в България фестивал на дизайна

Арт директорът на Лувъра и гуру на алтернативния маркетинг пристигат в България за Sofia Design Week. С най-новия си проект от списание Едно продължават със смелите си опити да проветрят българската културна среда, като канят в столицата най-актуалните имена от европeйската и световна съвременна сцена. Събитието има амбицията да превърне за една седмица София в истинска столица на дизайна.

На фестивала се очакват над 15 безплатни експозиции, 17 лектори и пет workshop-a, водени от величия в дизайна ще преобразят столицата в седмицата от 5 до 12 юни. Сред експозициите, които ще пристигнат в София, са световноизвестните TM CITY - град от плакати на Ричард Нийсен и Helvetica Forever на легендарния типограф Хелмут Шмит. В рамките на Sofia Design Week за първи път ще бъде показана и селекция от уникален архив на български пропагандни плакати от социализма.

Част от Sofia Design Week е и престижният международен Next Identity Forum, който ще срещне едни от най-изявените представители на дизайн-авангарда с българска публика в три лекционни дни (от 5 до 7 юни). Сред гостите са живи легенди от продуктовия, комуникационния, интерактивния и графичния дизайн, всеки от които е автор на поне една дизайн-революция в своята област. Сред тях е и арт-директорът на Лувъра от 2003 Филип Апелоа (Philippe Appeloig).

Филип Апелоа е създател на графичната идентичност на музея d`Orsay, Националната опера в Париж, Френския музикален театър и стотици други. Той прави проекти за министерствата на външните работи, на образованието и на културата на Франция, Филмовия фестивал в Кан, Центъра за съвременно изкуство Жорж Помпиду, New York Times и много други. Изложбите и проектите му са обиколили света от Токио до Монреал.

Ерик Кеселс (Erik Kessels) и рекламната му агенция Kesselskramer се превърнаха в нарицателно за неконвенционалност - освен че офисът им се намира в изоставена амстердамска църква, рекламното u1089 студио успя да превърне никому неизвестната фирма BEN в телеком номер 1 на Холандия. Сред клиентите им са Diesel, Nike, Absolut, Loyd.

Темата на първото си издание - Next Identity - Sofia Design Week дължи на Хенк Хрьонендайк (Henk Groendijk), консултант на събитието и професор в катедрата по графичен дизайн в Rietveld Academy, Амстердам, който е и един от лекторите в международния форум.

Sofia Design Week се случва в партньорство със Столична община, Френския културен институт, Националната художествена академия, Софийска градска художествена галерия, BMW и BEEFEATER.

Източник: touristsales.com
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук