БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 67. Хисар, село Старосел, Тракийски култов комплекс

67. Хисар, село Старосел, Тракийски култов комплекс

Хисар е град в Южна България. Той се намира в Област Пловдив и е в близост до град Карлово. Градът е административен център на община Хисар. Характерно за града е термалното находище от 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, с доказани лечебни качества. Тук е организирано първото балнеолечение в България. Благоприятният климат и минералните води са привлекли хората по тези места от най-дълбока древност. Тук е съществувало праисторическо селище още преди V-ІV хил. пр.Хр. По-късното тракийско селище съществувало около минералните извори е влизало в пределите на Одринската държава. От този период датират големите тракийски култови съоръжения край Старосел.


Галерия със снимки от Хисаря:
mt_gallery:hisarq

Село Старосел се намира в централната част на община Хисар, под южните склонове на Същинска Средна гора. Археологическите находки в района на селото свидетелстват за древни поселения отпреди 7-8 хилядолетия. През 5.в.пр.Хр. тук е било разположено древно тракийско селище.

Хисаря - Археологически музей
Адрес: улица Александър Стамболийски 8
Телефон: +359 337 62 141 - туристически информационен център
Работно време: 9.00-12.00ч. и 13.00-18.00; без почивен ден.
Цени: възрастни: 1лв;
деца: 0,5лв.;
беседа: 6лв.;
обиколка на археологическият резерват: 10лв.;
Печат: има в археологическия музей и туристическият информационен център

Галерия със снимки от тракийски култов комплекс - Старосел:
mt_gallery:starosel

Тракийският култов комплекс в „Четиньова могила“ е открит през 2000 г. Той е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей. Храмът впечатлява с внушителната ограда (крепида) от каменни блокове, парадно стълбище с коридор и култова площадка. Входът е очертан от плочи с пластична и цветна украса. Вътрешното помещение е огромна кръгла куполна камера (с диаметър 4,80 м.) с полуколони и цветни орнаменти. От северната страна на храма се намира вкопана скална вана за производство и съхранение на вино. Тя е с елипсовидна основа и плътна замазка. При разкопките вътре са намерени съдове за пиене на вино и цедилки.

Старосел - Tракийски култов комплекс
Адрес: село Старосел
Телефон: +359 884 900 623
Работно време: 9.00-12.00 ч. и 13.00-18.00; без почивен ден.
Цени: възрастни - 3лв;
Печат: намира се в храма

На 30 м. южно от храма, през 2000 г. е открит „кенотаф“ - празен гроб, а около него в три отделни ями – разчленено на три човешко тяло и богати дарове – златен пръстен, съдове, конска амуниция, въоръжение.

Карта на Хисаря и Старосел:
{mosmap text='Хисаря'|address='Хисаря, България'|zoom='11'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Хисаря:

{youtube}IdZlYPAftgY&feature=related{/youtube}

Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук