БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 59. София - Храм-паметиник Александър Невски с крипта

59. София - Храм-паметиник Александър Невски с крипта

Храм-паметникът "Свети Александър Невски" е православна църква, която е и катедрален храм на българския патриарх. Храмът представлява петкорабна църква в неовизантийски стил - кръстокуполна базилика с акцентирано централно кубе. За украсата на храма са използвани: разноцветни италиански мрамори, оникс от Бразилия, алабастър и други. Главният купол е висок 45 метра. Около кръга на купола с тънки златни букви е изписана молитвата "Отче наш". Осветителните тела в храма са изработени в Мюнхен. Заемащ площ от 3170кв.м. храмът може да побере 5000 души, което го прави и втората по големина църква на Балканския полуостров след храм "Свети Сава Сръбски". Камбанарията му е висока близо 53м и има 12 камбани, излети и донесени от Москва. Най-голямата тежи 12 тона, а най-малката - 10 кг, общото тегло на всичките е 23 тона.

Храм-паметник "Александър Невски" с криптата
Работно време: 10.30-12.30 и 14.00-18.30 ч. почивен ден понеделник
Адрес: площад Александър Невски
Печат: има в криптата

Галерия със снимки от храм-паметник Свети Александър Невски:
mt_gallery:храм-паметник Александър Невски
Храмът е обявен за паметник на културата през 1924 година. В криптата му са експонирани едни от най-красивите български икони. Храм-паметник "Александър Невски" е строен в периода 1904-1912. За да бъде построен княз Батенберг се обръща с прокламация към българския народ, с чиито средства е изграден. Основния камък е положен 1882 година при изключителна тържественост. По стар обичай в основите на храма вграждат метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството.
В интериорното оформление на храма учавстват българки, руснаци, австрийци. Бояджийската работа е извършвана под ръководството на австрийския майстор Лестер. Металната пластика на вратите е изработена в Мюнхен. Мозайките са доставени от Венеция. Мраморната пластика е изработена в Берлин. Дървените врати са изработени (1911-1912) при Карл Бамберг - Виена.

Вижте предложения за настаняване в София

Карта на Александър Невски:
{mosmap text='София - Александър Невски'|address='Александър Невски, София, България'|zoom='15'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео за храм-паметник Александър Невски:

{youtube}TqhEXBG_NQk{/youtube}

{youtube}TNSYAL85t20&feature=related{/youtube}

Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук