БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 58. София - национален исторически музей; национален музей Боянска черква

58. София - национален исторически музей; национален музей Боянска черква

Най-големият музей в България е националният исторически музей. Създаден е през 1973г. и съхранява над 650 000 паметници на културата. Първата представителна експозиция е открита през 1984г. по случай 1300-годишнината от създаването на българската държава. Музеят е в сегашната си сграда от 2000 година. Така, той е най-добре охраняваният музей в страната. Експозицията на музея обхваща целия период от праисторията до наши дни. Приземният етаж съхранява експонати от най-старо време до средните векове и включва златни и сребърни съкровища, керамика и археологически находки. На първят етаж ще откриете образци на църковното изкуство, културата на българското възраждане през 19 век и включва национални костюми, килими и характерно обзаведени стаи от този период.

Национален исторически музей
Работно време: зима (ноември-март): 9:00 - 17:30 (касата работи до 16:45);
лято (април-октомври): 9:30 - 18:00 (касата работи до 17:30);
почива на национални празници
Адрес: ул. "Витошко лале" 16
Телефон: +359 2 955 42 80
Печат: има
Цени: ученици и студенти: 1лв
възрастни: 10лв
възрастни с деца: 3лв за възрастен и 1лв за деца над 7год.
комбиниран билет за музея и Боянска църква: 12лв
комбиниран билет за музея, Боянска църква и Земенски манастир: 14лв

mt_gallery:Снимки от Националния исторически музей - София

Основната му експозиция е разпределена в 5 зали - тематично и хронологично:

Зала 1 е посветена на Праисторията - VII-II хил. пр. Хр - времето на неолита, халколита и бронзовата епоха. По това време са възникнали земеделието и скотовъдството, както и селищните могили и многослойните селища. Това е и началото на религиозните вярвания, които са насочени основно към Великата Богиня-майка. Експонатите са разнообразни антропоморфни фигурки от селището Тополница. Представени са различни керамични съдове, пластики, костни украшения.
Зала 2 е посветена на едни от най-интересните експонати от Тракийската епоха или Древна Тракия - експонаните са от времето около края на VI пр. Хр. до VI век от новата ера. В средата на първото хилядолетие преди Христа по земите на съвременна България се оформя най-голямото тракийско царство - Одриското, под властта на Терес.
Зала 3 е от времето на Българското средновековие - Първото и Второто Българско царство. В залата се пази най-големият средновековен златен пръстен, принадлежал на цар Калоян. Тук също са и повече от десет съкровища, които представят владетелския бит, както и живота на аристокрацията от това време.
Зала 4 е от времето на българското освобождение. Тя обхваща периода от падането на България през 1396 година, до Освобождението.
Зала 5 показва най-новата българска история, от Освобождението до наши дни. Редом с мебелите на царското семейство, множество техни предмети, както и на други знаменити личности, тук са запазени доказателства за културният живот на България от началото на XX век.

До музея можете да стигнете с автобуси 63 и 111, тролейбус 2 и маршрутка 21

Национален музей “Боянска църква"
Работно време: лято: 9.30 - 18.00; зима: 9.00 - 17.30; без почивен ден
Адрес: кв. Бояна, ул. "Боянско езеро" 3
Телефон: +359 2 685 304; +359 2 687 434
Печат: има при екскурзовода
Цени: ученици и студенти: 2лв
възрастни: 10лв
комбиниран билет за Боянска църква и историческия музей: 12лв
комбиниран билет за Боянска църква, историческия музей и Земенски манастир: 14лв


Галерия със снимки от Боянската църква:
mt_gallery:Снимки от Боянската църква

Боянската църква "Св. св. Никола и Пантелеймон"
е изключителен паметник на българската средновековна живопис. Намира се в град София, квартал Бояна в подножието на Витоша. Църквата е включена в списъка на ЮНЕСКО. Самата сграда е двуетажна, построена в края на 10 - началото на 11век. Отнася се към типа двуетажни църкви-гробници с долен етаж, предназначен за погребения и горен за семеен параклис. Тя е разширена през 13век по време на Второто българско царство и достроена в средата на 19 век. Стенописите в църквата са от 1259 година, в нея има общо над 240 изображения, които отразяват изключителните постижения на българската средновековна култура. В част от религиозните сцени са изобразени елементи от тогавашния народен бит.
Светата обител не е разрушена от турците при завладяването на София, но въпреки това запада. Силно е засегната през 17век, а през 18век съвсем запустява. В момента е енорийска черква на квартал Бояна в София и играе ролята на музей на българското изобразително изкуство.
Паркът около църквата е създаден през 1917 г. по поръчка на цар Фердинанд за погребението на царица Елеонора.

Интересен е Ктиторският надпис, който е запазен в църквата. Намира се до образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава и гласи:

+взъдвиже сѧ ѽ земѧ и създа сѧ прѣчисты хра
мъ ст҃аго иерарха х҃ва николы ст҃аго и великѡ
славнагѡ мѫченика хв҃а пантелеимѡна тече
ниемъ и трѹдомъ и любовиаѧ многоаѫ калѡ
ѣнѣ севастократора братѹчѧди цр҃ва внѹкъ ст҃а
стефана кралѣ србьскаго написа же сѧ при цр҃
вство блгарское при благовѣрнем и бг҃очь
стивѣмъ и хр҃столюбивѣмъ цр҃и костан
динѣ асѣна едикто з҃ в лѣто
.ѕ҃.ѱ.ѯ҃з҃

На съвременен български език текстът гласи: "Въздигна се от основа и се създаде пречистият храм на светия Христов йерарх Никола и на светия великославен Христов мъченик Пантелеймон със средствата, с грижите и с голямата любов на Калоян, севастократор, братовчед царев, внук на свети Стефан, крал сръбски. Изписа се в българско царство при благоверния, богочестив и христолюбив цар Константин-Асен. Индикт 7 в лято 6767 (1259 г.)".

До църквата можете да стигнете с автобус 64 като слезнете на спирка Боянското Ханче.

Хотели в София

Карта на Боянска Църква и исторически музей:
{mosmap text='София - Боянска Църква'|lat='42.645'|lon='23.265'|zoom='14'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Боянската църква:

{youtube}5MSoxUUn1e4{/youtube}

Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук