БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 57. село Жеравна - Архитектурен музей, Къща-музей Йордан Йовков

57. село Жеравна - Архитектурен музей, Къща-музей Йордан Йовков

Жеравна се намира в средния дял на Стара Планина, близо до град Котел. Селото има 330 къщи и 550 жители. Средната му част е на надморска височина 640 метра. Селището се появява през 12 – 14 век. През 18 век се превръща в занаятчийски и културен център. Днес Жеравна е известен архитектурен резерват. Селото е запазило автентичния си възрожденски облик – тесни калдъръмени улички и едноетажни или двуетажни дървени къщи, заобиколени от каменни стени. Някои от къщите са на повече от 300 години. Всяка една от тях е неповторим паметник на културата, създадена от неизвестен майстор.
Като оставим настрана сухите и скучни цифри, Жеравна е жива. От всяка стряха лъха живот, и то какъв. Времето тук е забавило своя ход, почти е спряло. Котки дремят по стрехите, от близкия чардак се разнася тиха музика. В тази атмосфера са родени и израснали Йордан Йовков, Райно Попович, Сава Филаретов.

Галерия със снимки от село Жеравна:
mt_gallery:Село Жеравна

Къща-музей "Йордан Йовков"
Работно време

зимно:08.00-12.00 и 13.00-17.00ч.;
лятно:09.00-18.00 ч.;

Адрес: село Жеравна - площад Голямото бърдо
Печат има

Йордан Йовков е роден в Жеравна през 1880г. Тук прекарва детството си. На 13 годишна възраст семейството му се премества в Добруджа, където работи неговия баща. Йордан Йовков е един от най-значимите български писатели. Той пише за деца и възрастни. Книгите му са преведени на повече от 20 езика. Най-известната му творба е "Старопланински легенди".
Родната къща на великия писател Йордан Йовков се намира на площад Голямото бърдо в село Жеравна. Тя е превърната в музей през 1957 година. Тя е едноетажна къща, заобиколена от каменни стени. В двора, изпълнен със зеленина се издига паметника на писателя, седнал на малък стол, вглъбен в своя вълшебен свят. Интериорът в къщата е запазен и се усеща автентичната атмосферата на миналото. Тук е уредена експозиция на документи и ръкописи разказващи за живота и дейността на Йовков.

Вижте предложения за настаняване в село Жеравна

Карта на Жеравна:
{mosmap text='Жеравна'|address='Жеравна, България'|zoom='16'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Жеравна:
{youtube}lMkvgUuXvM0{/youtube}

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук