БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 55. Природен парк "Сините камъни" и хижа Карандила

55. Природен парк "Сините камъни" и хижа Карандила

Природен парк „Сините камъни" обхваща площ от 11 380.8 хектара в Сливенската планина, която е част от Старопланинската верига. От запад, север и изток парка е ограден от обширни горски масиви, а на юг от град Сливен.

Местността „Карандила" се намира на 32 километра от град Сливен в Сливенската планина. До местността може да се стигне по локална пътна връзка и лифтова линия Сливен-Сините камъни. Смята се че името и произлиза от кара-черно, тъй като в миналото жителите на града са се изнасяли там в „черни времена" - по време на чума.

Природен парк "Сините камъни"
Работно време:
Печат: Има на долна лифтова станция, лифт "Сливен - Карандила"

Галерия със снимки от природен парк Сините камъни:
mt_gallery:Природен парк Сините камъни

Природен парк “Сините камъни” е известен с чистия въздух, специфичния горски климат, с разнообразните ландшафти - горски, ливаден, аквален. Горите заемат 79%, поляните и голините - 8,7%, скалите - 3,4%, мочурите и разливищата - около 1,5 %. Природните чудеса в парка са върховете Голяма и Малка Чаталка, Кутелка, Българка - най-високия в Източна Стара Планина (1181м), скалните феномени Халката, Кoмините, Куклите, Еньова булка, Калоянови кули, езерото в м.Карандила с неописуемите му есенно златисто-зелени багри.

Посетителите на парка могат да се насладят на изворите Архангела, Кушбунар, Гунчов извор, водопадите Сини вир, Футула и други. Желаещите могат да отдъхнат в местностите Равна река, Харамията, Даула, Джендема. Отвесните скали са чудесно място за любители на силни усещания, за тези които обичат да се катерят. По своето местоположение и релефни форми Природен парк "Сините камъни" е район от където се разкриват великолепни гледки. От местност Прозореца, намираща се на северната граница, може да се надникне към Котленската планина, Дунавската равнина и Лудогорието. От Слънчева поляна и вр.Кулата се вижда целия град, а далече на юг се долавят контурите на Странджа и Манастирските възвишения. Откритата въжена линия, близостта до село Ичера, град Котел, архитектурния резерват село Жеравна, почивните бази в местност Карандила, и Даула, специализираните пътеки "Пътека на здравето" и "Образователно-екологична пътека" са предпоставка за туризъм в различни форми. Многобройните вирове, водопади, причудливи пещери, гъстите гори и недостъпните скали с множеството археологически паметници и исторически места определят Природния парк като място за многостранна туристическа, изследователска и образователна дейност.

В пределите на Природния парк "Сините камъни" може да се открие изключително биоразнообразие. Растителните видове са над 1000, от които 44 са включени в Червената книга на България, като 37 - са редки и 7 - застрашени от изчезване.
Фауната в парка също е много разнообразна. Тук се срещат 3/4 видове от пеперудите в България. От представителите на бръмбарите в парка могат да се видят еленовият рогач, алпийската розалия, златистия гъсеничар и др.
Гръбначната фауна е с над 240 вида, като 191 са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а в Червената книга на България са включени 45 вида. От тях 32 вида са застрашени от изчезване: шаран, смок мишкар, видра , бухал, кръстат орел, сокол скитник, малък ястреб и др. С най-голямо природозащитно значение са грабливите дневни и нощни птици - египетски лешояд, скален орел, белоопашат мишелов, бухал и др.

Проучванията върху най-старата история по неоспорим начин доказват, че на територията на парка е имало заселници още през новокаменната епоха. В пещерата "Змееви дупки" са открити каменна брадва силно фрагментирана, но характерна керамика от V - ІІІ век пр.н.е., каменни калъпи за отливане на бронзови брадви, оръжия, украшения, оброчни плочки. На десетки места по Сините камъни могат да се видят руини от стари крепости, манастири, аязми, древни пътища.

В парка се предлагат туристически маршрути и програми, водачество на групи, организиране за децата на забавни и предизвикателни игри на открито, състезания, пленери, изучаване на флората и фауната, геоморфоложката структура. В Информационно Посетителският Център на парка могат да се закупят разнообразни информационно-рекламни материали.

Хижа Карандила
Адрес: центъра на местност Карандила
Телефон: +359 44 663 204; +359 44 667 558
Печат:

Галерия със снимки от хижа Карандила:
mt_gallery:Хижа Карандила

Хижа Карандила се намира в центъра на местността Карандила. Разположена е на 950м надморска височина и представлява масивна триетажна сграда. Повече информация и цени за хижа Карандила можете да намерите в нашия каталог на хижи в България.

Вижте предложения за настаняване в Стара планина

Вижте предложения за настаняване в Сливен

Карта на забележителностите:
{mosmap text='Сините Камъни'|lat='42.697'|lon='26.352'|zoom='13'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео за Сините камъни:
{youtube}2X-IeEWZqWs{/youtube}

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук