БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 54. Сливен - Къща-музей Хаджи Димитър, музей на текстилната индустрия

54. Сливен - Къща-музей Хаджи Димитър, музей на текстилната индустрия

Сливен е град в Югоизточна България. Нарежда се на 8-мо място по население в страната. Той е административен център на Община Сливен и на Област Сливен, и се намира в близост до градовете Нова Загора и Ямбол.
Сливен е известен като "града на 100-те войводи", свързани с хайдушкото движение.

Името на града произхожда от разположението му, а именно - при сливането на равнината с планината, а също и на трите реки Асеновска, Селишка и Новоселска.

Къща-музей "Хаджи Димитър"
Работно време:

09.00-12.00 и 14.00-17.00 ч.;

Април - Октомври:
Почивен ден - понеделник
Ноември - Март:
Почивен ден - неделя и понеделник

Адрес: кв. Клуцохор, ул. Асенова 2
Телефон: +359 44 622 496
Печат:

Има

mt_gallery:Къща-музей Хаджи Димитър

Къща-музей "Хаджи Димитър" се намира в югозападната част на града и представлява комплекс от няколко сгради, реставрирани през различни времеви периоди. Комплексът включва родната къща на Хаджи Димитър, с нейния интериор, ханът и селскостопански помещения към къщата.
До Освобождението къщата и ханът са били запазени. През 1930 година ханът, чардакът на къщата и оградата са били разрушени. През 1935 година, във връзка с откриването на паметника на Хаджи Димитър в родния му град, в една от стаите в родната му къща е възпроизведена битова обстановка. На 3 март 1955 година е открита първата музейна експозиция. От 1969 година започва възстановяването на хана и на 6 май 1975 година музейният комплекс е открит.
Тук могат да се видят родословното дърво на този бунтовнически род, оригинално хайдушко оръжие, копие на знамето на четата на Стефан Караджа, а също и възстановената четническа униформа. В експозицията са представени карти, факсимилета, схеми, книги и други, но основно място е отделено на материали, свързани с героичните действия на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Национален музей на текстилната индустрия
Работно време: 08.30-17.00 .;
почивни дни събота и неделя-може по предварителна уговорка
Адрес: площад "Стоил войвода" 3, П.К. 60а

Печат:

има

mt_gallery:Сливен - музей на текстилната индустрия

Музеят на текстилната индустрия е първият специализиран музей от индустриален тип в България. Изграден е през 1984г. по повод 150-годишнината на българската текстилна индустрия. Експозициите са в три основни раздела - ръчно текстилно производство, текстилни занаяти и фабрично-машинно производство.
Сградата, в която е изграден музея е първото текстилно училище в България и е разположен в бившия производствен двор на Държавната сукнена фабрика от времето на Добри Желязков. Зданието е построено през 1906г. и е архитектурен паметник на културата.
Музеят разполага със специализирана библиотека с българска и чуждестранна литература за техника и технология на текстилното производство и научен архив.
В експозицията на музея се реализират и специализирани уроци и беседи свързани със стопанската история на България - занаяти, манифактура , индустриално производство и др.

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук