БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 49. Исперих - Исторически музей, Историко - археологически резерват "Сборяново",

49. Исперих - Исторически музей, Историко - археологически резерват "Сборяново",

Исперих е разположен в Североизточна България. Отдалечен е на 37км североизточно от град Разград, на 72км югозападно от град Силистра и река Дунав, и на 150км северозападно от Варна и Северното Черноморие.

Исторически музей - Исперих
Работно време
8.30-17.00 ч., почивни дни събота и неделя
Адрес: ул. "Цар Освободител" № 6
Телефон: +359 8 331 47 83; +359 8 331 56 19;
+359 8 331 56 31
Печат: има

В Исторически музей - Исперих се съхраняват над 30 хиляди музейни единици. Фонд "Археология" включва находки от неолита, енеолита, ранножелязната и елинистическата епохи, късната античност и Средновековието, открити при археологически разкопки и теренни обхождания в Исперихски район. В началото на 1956 г. към читалище "Съзнание" в Исперих се създава краеведчески кръжок от група ентусиасти, които си поставят задача да съберат експонати от миналото на родния край и поставят началото на музейна сбирка. Тя се утвърждава като филиал на Окръжния исторически музей в Разград, а от 21.05.1984 година съществува като автономен музей.

mt_gallery:Експонати от Историческия музей

Историко-археологически резерват "Сборяново"
Работно време: 9.00-12.00ч. и 12.30-17.00ч.,
почивни дни: понеделник и вторник,
експозицията работи от 1 март до 30 ноември
Телефон: +359 8 335 279
Печат: има
Цени: възрастни: 10лв.
учащи и пенсионери: 5лв.
в билета е включена и цената на беседата

Историчко-археологически резерват "Сборяново" се намира между селата Малък Поровец и Свещари, в каньона на река Крапинец и хълмовете около него. Включва градски център, два могилни некропола и две светилища. Напълно проучена е групата могили в северния край на Източния могилен некропол. В близост една до друга са разположени три каменни гробници с полуцилиндричен свод, изградени в края на IV в. - началото на III в.пр.Хр. Първата от тях, открита под Гинина могила - Свещарската гробница, представлява уникален паметник на тракийската гробнична архитектура. Заедно с другите две изящни по-малки гробници - близнаци, тя образувала единен архитектурен комплекс, създаден към средата на III век пр.н.е. Гробницата има дължина 7.50 м, ширина при фасадата - 6.50 м, и височина на гробната камера - 4.45 м. Свещарската гробница e в списъка на световното културно - историческо наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

mt_gallery:Свещарската гробница

В местността "Камен рид" в Историко-археологическия резерват "Сборяново" се намира светилище. Запазена е скалата-жертвеник до входа на вътрешния двор на Демир баба теке и улеите вдълбани в нея. Вградените в северната и южна стена на тюрбето огромни скални късове са останки от гетско светилище. И до ден днешен посетителите лягат върху тях за здраве и сила. В началото на XVII век на това място е изградено тюрбе - гробница на алианския светец Демир баба (Железният баща). Тюрбето е монументална постройка с купол и преддверие с вход на изток.

mt_gallery:Демир баба теке

На територията на Сборяново през последната четвърт на ІV в. преди Христа гетските владетели основават укрепения град Хелис. Обграден е с двойна крепостна стена с дебелина 3,50 - 4,20м и предполагаема височина 10 - 12м, които следват конфигурацията на терена. Двете порти на крепостта - северната и южната - са защитени посредством сложна система от стени и бастиони.

Карта на забележителностите:
{mosmap text='Исперих'|address='Исперих, България'|zoom='12'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук