БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 47. Бачковски манастир, Асенова крепост

47. Бачковски манастир, Асенова крепост

Бачковскичт манастир е вторият по големина манастир в България след Рилския. Намира се на 10км южно от Асеновград. Сгушен между красивите хълмове на Родопите той е един от най-посещаваните в България. От двете страни на алеята до манастира има разположени многобройни магазинчета, сергии и заведения от които може да си купите: редки билки, домашни сладка от диви плодове, козе и биволско кисело мляко и сирене, родопски вълнени одеала и други.

Бачковски манастир
Работно време: 08.00-17.00ч.;
Печат: има

mt_gallery:Бачковски манастир

Бачковският манастир е основан през 1083 година от арменеца Григорий Бакуриани (Пакуриан) - велик доместик на западните войски на византийския император Алекси I Комнин. Първоначално манастирът се е развивал като монашески център, а към края на XI век в него се заражда и книжовна школа, известна в изворите като Петрицонска. Манастирът е обновен между XVI и XVII век а през 1604 година е построена сегашната главна манастирска църква "Св. Богородица". През 30-те години на XX век в манастира са открити 252 старопечатни книги и 103 ръкописа от особено значение за историята и филологията на страната.

От самото основаване до наши дни се е запазила само двуетажната костница, която се намира на около 300 метра от сегашния манастирски комплекс. Костницата впечатлява със старинните си стенописи. Голяма част от посетителите на манастира са привлечени от иконата Богородица-Умиление (1310г.), за която се смята, че е чудотворна. Освен основната църква комплексът включва още два храма - "Св. Архангели" (от 13-14в.) и "Св. Никола" (1834-1837г.).

Асенова крепост
Работно време: 8.00 - 17.00; почивни дни събота и неделя
Печат: няма

Галерия със снимки от Асенова крепост, автор Ира Аврамова:

mt_gallery:Опознай България - Асенова крепост
Асенова крепост, се намира в планината Родопи на 3 км от Асеновград. Крепостта е била изградена още по времето на траките, а през средновековието нейната позиция става стратегическа. Крепостта е именувана на цар Иван Асен ІІ. От комплекса единствено Църквата "Света Богородица Петричка" е изцяло запазена сграда. През 1230г. поради влошените отношения с Латинска империя цар Иван Асен ІІ укрепва и разширява крепостта. За това съдим по надпис, издълбан на скала над входа на крепостта. Този надпис става причина тя да бъде наречена Асенова, а Станимака да се преименува през 1934г. в Асеновград. Асеновата крепост е посещавана от много туристи и е символът на Асеновград като дори присъства в герба на града.

Карта на Бачковски манастир (Асенова крепост се вижда, след като затворите информацията):
{mosmap text='Бачковски Манастир'|lat='41.942'|lon='24.850'|zoom='12'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Бачковския манастир:

{youtube}QZKwsHFHruE&feature=related{/youtube}

Видео от Асенова крепост:
{youtube}BldswQBMLbE&feature=related{/youtube}

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук