БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 42. Перущица - Исторически музей

42. Перущица - Исторически музей

Перущица се намира в подножието на Родопите, на 21 км югозападно от Пловдив. На юг от града личат развалините на някогашния древен град Драговец. На запад се е издигала крепостта Перестица.

Исторически музей - Перущица
Работно време: 09.00-12.00 и 14.00-17.00 ч.; почивен ден - петък
Адрес: ул. "Петър Бонев" No. 1
Телефон: +359 3143 22 05
Печат: има
Цени: възрастни: българи 1,2 лв, чужденци 2 лв.
учащи: 0,4 лв,
деца до 7 г: безплатно,
беседа: 5 лв

Галерия със снимки от исторически музей - Перущица:
mt_gallery:Исторически музей
Комплексът Исторически музей включва четири експозиционни зали. Експозицията в сградата на музея бележи хода на развитие на селището от неолита до съвременния му облик. В историческия музей се пазят много лични вещи, оръжия и документи, свързани с историческото минало, революционната дейност и борби на местното население.

До Историческия музей се намира църквата "Св. Архангел Михаил". В тази църква по време на Априлското въстание през 1876 г. перущинци предпочели смъртта пред робството. Те намерили сили да посегнат върху живота на собствените си жени и деца, а след това и на себе си. По този начин като свободни хора загинали 347 човека. Перущица е опожарена и срината до основи. В прослава на героите от Перущица Иван Вазов пише в стихотворението "Кочо" от "Епопея на забравените":

Перущице бледна, гнездо на герои,
слава! Вечна слава на чедата твои,
на твоята пепел и на твоя гроб,
дето храбро падна въстаналий роб!

Галерия със снимки от църква Свети Архангел Михаил:
mt_gallery:Църква "Св. Архангел Михаил"

По случай стогодишнината от Априлското въстание на хълма "Власевица" е издигнат Паметник на трите поколения.

Карта на Перущица:
{mosmap text='Перущица'|address='Перущица, България'|zoom='14'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Перущица:

Видео: Априлското Въстание - Падането На Перущица


Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук