БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 34. Берковица - връх Ком, Етнографски музей, град Вършец

34. Берковица - връх Ком, Етнографски музей, град Вършец

Град Берковица се намира в подножието на Стара Планина, близо до границата със Сърбия. Градът е отдалечен на 23км от Монтана и 80 км от София.

Връх Ком (2016м)
Печат: има в Хижа Ком

mt_gallery:Връх Ком
Връх Ком (2016 м) е четвъртият по височина връх в Западна Стара Планина и е първенецът на Берковската планина. Наричат го още Големия Ком. На изток от него се издигат Средният Ком (1985 м) и Малкият Ком (1959 м). Западните, южните и източните склонове на Комовете представляват необятни пасища, а северните склонове и седловината Мочурище са обрасли с иглолистни гори. За този връх Вазов е казал:

"Оттук окото волно прегради не намира.
Вселената пред мен покорно се простира.
Душата гордо диша. От тия планини
умът към нещо светло, голямо се стреми."

На върха, освен триангулачния знак, има и барелеф на Вазов. От вр. Ком започва българската отсечка на европейския маршрут "Е-3", повече популярна като "Ком-Емине".
От Берковица до върха, по посочените по-горе пътища за Кориите и хижа Ком, се отива за 5 часа. Пътят е маркиран. От хижа Ком за 45 мин. се излиза на седлото между Малкия и Средния Ком и за още 45 мин. се стига до връх Ком.

Етнографски музей - Берковица
Работно време:

08:00-12:00 и 14:00-17:00ч.
лятно време без почивен ден.
зимно време с предварителна уговорка.

Печат: има

mt_gallery:Берковица - Етнографски музей

Етнографски музей - Берковица е неповторим архитектурен паметник, разположен в дъното на богато озеленен двор. Къщата, в която от 1992 г. е уредена етнографската експозиция, е автентичен представител на градската архитектура от края на деветнадесети век. Първата постоянна експозиция отваря врати още през 1971 г. Музеят е с най – богат фонд с етнографски характер на територията на област Монтана. Дейността му е свързана с проучване на материалната и духовната култура на региона. Основните му колекции са тъкани, дърво, метал, накити, керамик.

Град Вършец:

mt_gallery:Вършец

Град вършец се намира на 92км северно от София и 30км южно от Монтана сред долината на река Ботуня по северните склонове на Стара планина. Вършец е климатичен курорт и е едно от най-старите курортни селища в Северна България. Известен е с лечебните си минерални извори, които са били използвани още по римско време, красивата природа, красив парк и мекия планински климат. Във Вършец от 150 години насам се лекуват заболявания на сърцето и нервната система, на опорно-двигателния апарат. Въздухът е чист, леко влажен и действа успокояващо.
На мястото на днешния град Вършец са открити археологически находки от първобитни хора и траките, както и римската и византийската епоха, идването и заселването на славяните, които намеват града Вършец. Името на вършец се споменава и в турски документ от 1576г. Интересни места, които можете да посетите в града са храмът "Св. Георги", парка "Слънчева градина" и художествената галерия. Можете да се насладите и на останките от римски крепости в квартала Заножене. След като се разходите из града можете да посетите и забележителностите в неговите околности - водопадът - на около 3км от града, Клисурският манастир (на около 12км от града), местносста Бялата вода, местността Зелени дел където всяка година се провежда фолклорно надпяване. За любителите на планинския туризъм интерес представлява връх Тодорини кукли - една от най-високите точки в Стара планина.

Карта на Берковица (връх Ком се намира южно от града а град Вършец на юго-изток):
{mosmap text='Берковица'|address='Берковица, България'|zoom='12'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук