БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 36. Панагюрище - местност Оборище, къща-музей Райна Княгиня

36. Панагюрище - местност Оборище, къща-музей Райна Княгиня

Панагюрище е град в Централна България. Той се намира в област Пазарджик е в близост до град Стрелча. Градът е административен център на община Панагюрище.

В околностите на града се намират редица археологически паметници – следи от древното минало. Десетки могили свидетелстват за тракийските племена, живяли някога по тези земи. В една от тях – могилата “Мрамор” е разкрито погребение на тракийски вожд от IV – III в. пр. н. е. Недалеч от нея през 1949г. по време на землени работи е открито световно известното днес Панагюрско съкровище, рядък археологически паметник от времето на елинистическата епоха – IV - III в. пр. н. е. Деветте съда: четири ритона с форма на животинска глава, три канички с форма на глава на амазонка, една амфора с дръжки във форма на кентаври и една фиала са богато украсени с релефни изображения по сюжети от митологията. Този уникален сервиз, чието копие е изложено в Историческия музей в Панагюрище, е най-интересният паметник на изкуството, намерен в Тракия.

Основаването на днешния град се свързва с драматичните времена след османското нашествие на Бaлканите – края на XV век. Името си градът придобил от малкия панаир, който се устройвал на брега на реката (панагюр е синоним на панаир в стария български език). В годините на османското владичество Панагюрище получава официално със султански ферман призвание за войнишко селище. От това последват редица превилегии като право на относително самоуправление, освобождаване от някои данъци и др., които спомагат за икономическото развитие на града, за запазване у неговите жители жива надеждата за свобода.

Историческа местност "Оборище"
Работно време:
постоянно
Адрес:
на 10 км западно от Панагюрище в малка котловина
Печат:
има в хижа Оборище

mt_gallery:Историческа местност Оборище

На около 10 км северозападно от града се намира историческата местност Оборище. Тук на 14 април 1876 година е свикано Първото българско народно събрание, на което се взима решение за провъзгласяването на Априлското въстание. Събранието се ръководи от Георги Бенковски.

Къща-музей "Райна Княгиня"
Работно време:
от 09.00 до 17.00 часа
без почивен ден;
Адрес:
ул. Райна Княгина 26
Телефон: +359 357 37 12
Печат: има
Цени: възрастни: 2 лв

Галерия със снимки от къща-музей Райна Княгиня:
mt_gallery:Къща музей Райна Княгиня

Къщата на Райна Княгиня
е паметник на културата с национално значение. Експозицията на къщата-музей разказва за подвига на девойката, бродирала и носила знамето на свободата. Когато градът е обхванат от революционен кипеж, една вечер Бенковски й предлага да ушие главното знаме на въстаниците. Това е легендарното знаме с разярения български лъв и девиза "Свобода или смърт".
Предполага се, че къщата е построена през 1673 година. Тя е представител на средногорската асиметрична къща, обърната към просторния двор.

Карта на Панагюрище:
{mosmap text='Панагюрище'|address='Панагюрище, България'|zoom='12'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Панагюрище:
{youtube}dMVT_xhpIe4&feature=related{/youtube}

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук