БЪЛГАРИЯ Забележителности 100 НТО 26. Кюстендил - Художествена галерия - Владимир Димитров - Майстора, Къща музей " Димитър Пешев"

26. Кюстендил - Художествена галерия - Владимир Димитров - Майстора, Къща музей " Димитър Пешев"

Кюстендил се намира в най-западните части на България. Разположен е в подножието на планина Осогово, на 526 метра надморска височина. Градът е на разстояние около 80км югозападно от София, 70км северозападно от Благоевград и 22км от границата с Македония.

Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора"
Работно време: лято:9.00 - 12.00 и 14.00 - 18.00;
зима:9.00 - 12.00 и 13.00 - 17.00;
понеделник - почивен ден
Цени: възрастни -1.00 лв.,
учащи,
пенсионери и инвалиди - 0.50 лв.;
беседа - 5.00 лв.;
четвъртък - безплатен ден
Печат: има

mt_gallery:hidoj.galer
Художествената галерия в Кюстендил, носеща името на най-значимия български художник със световна известност е създадена през 1959г., а през 1972г. е поместена в специално построена за целта модерна сграда. Галерията притежава основната и най-голяма колекция от уникални творби на Владимир Димитров - Майстора, подредени в постоянна експозиция. Съхранява и периодично урежда изложби и на други именити кюстендилски художници като Ст. Венев, К. Цонев, М. Бенционов, Н. Мирчев, Ас. Василиев и др. В залата за временни изложби се организират представяния на съвременни кюстендилски автори, гостуващи, юбилейни и тематични изложби.

Къща музей "Димитър Пешев"
Телефон: +359 78 55 18 11
Работно време: 8.00-17.00 ч. без почивен ден;
събота и неделя обедна почивка от 12.00 до 13.00 ч.
Цени: възрастни - 1.00 лв;
ученици и пенсионери - 0.50 лв;
беседа - 5.00 лв.
Печат: има

Димитър Пешев е български политик, известен в цял свят със своята роля за спасяването на българските евреи. Носител посмъртно на орден "Стара планина". Пешев е почетен гражданин на Израел. Делото му е почетено с дърво на негово име в Гората на праведниците в Ерусалим. В сградата на Съвета на Европа в Страсбург е издигнат негов бюст. Международната фондация "Раул Валенберг" изсече медал с неговия лик. През 2000 г. в София бе учредена фондация на негово име.

kushta_muzei

Къща музей "Димитър Пешев"
е построена по проект реализиран от Община Кюстендил и Посланикът на Израел в България - Негово Превъзходителство Емануел Зисман и финансиран от Съюза на българските евреи в Израел. Тя е точно копие на родната къща на Димитър Пешев, адаптирана в центъра на града. Притежава една от най-големите колекции от веществени и писмени извори свързана със спасяването и със спасителите на българските евреи.

Експозицията започва с увод, поясняващ фундамента, върху който се изгражда българската държава след 1878г. в дух на веротърпимост, етническо и расово равенство. Първа тема проследява живота на Димитър Пешев - семейна среда, образование, служба в българската армия и участие във войните за национално обединение, завършване на "Право" и професионална реализация като съдия и адвокат. Втората тема обхваща периода на антиеврейската политика на България (1941-1944г.) след налагането на хитлеристката власт в Германия, с дискусиите за приемането на Закона за защита на нацията. Акцентира се на събитията след подписване на споразумение между комисаря по еврейските въпроси Ал.Белев и германския предсавител Т. Денкер за департиране на 20 000 евреи. Третата тема включва живота на кюстендилските представители след март 1943г., различните лични съдби, присъдите на Народния съд, общественото забвение и постепенното признание, първоначално от отделни евреи, следвно от Държавата Израел, след 1990 г. от България и различни обществени и държавни сртуктури по света.

Карта на забележителностите на Кюстендил:
{mosmap text='Кююстендил'|address='Кюстендил, България'|zoom='14'|width='620'|height='350'|msid='112160208311180787749.000471c2ad73ba3ab9886'}

Видео от Кюстендил:
{youtube}pApmKBA42hc{/youtube}

{youtube}nKU0R_cFDsY{/youtube}

Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук