БЪЛГАРИЯ На Планина Маршрути Рила Маршрут: Боровец - вр. Ястребец - хижа Семково - Белица

Маршрут: Боровец - вр. Ястребец - хижа Семково - Белица

Прехода е 2 дни. Изходен пункт на маршрута е Боровец. Стига се с кола или автобус от Самоков (на всеки половин час). От курорта може да се качите с кабинковия лифт до Ястребец (работно време: 9.00 – 16.00 ч. всеки ден без сряда).
mt_gallery:Боровец
Пътуването с лифта продължава около 30 минути. По този начин си спестявате около четири часа и половина труден преход. От Ястребец може да минете през вр. Алеко - по-бавно е предвид трудния терен, но при хубаво време е изключително обзорно и приятно. Разстоянието до връх Мусала е около 3 часа. На връха се намират Метеорологична станция и Научноизследователска обсерватория и обикновено е доста оживено. От Мусала до седловината Джанка (Долни куки) се върви около два часа и половина. По пътя може да видите интересен указателен плосък камък, на който са издялани разстоянията до различни населени места (София 93, Самоковъ 34, Белица 37, Б. Искъръ 25, Банско 58, Разлогъ 54.500, Неврокопъ 106) по времето, когато през седловината Джанка е минавал важният път от Самоковско към Разложката котловина. От Долни куки до Горни куки разстоянието е около 3 часа. Мраморна плоча в подножието на маркировъчния кол в седловината ни осведомява, че оттук е преминал П. К. Яворов с въоръжена чета за освобождението на Македония. От седловината вляво се отделя пътеката за хижа Семково - летен и зимен вариант. Върви се по долината на Станкова река. Пътеката е маркирана , както с колове, така и със зелена боя. Тя не продължава до края по Станкова река, а някъде по средата на маршрута се отклонява от долината надясно и след стръмно спускане се излиза при самата хижа Семково до езерцето. Разстоянието е около час и половина. Прехода от Боровец до хижа Семково е около 11 часа, поради това се налага да пренощувате в хижата или в някой хотел в курорт Семково.
Хижа Семково
На сутринта (ако сте пренощували в хижата) за около 20 минути може да стигнете центъра на Семково. От тук към Белица води 17 км шосе (15 км асфалтово шосе и 2 км път с трошено-каменна настилка), но няма транспорт. Има маркирана пътека, която върви по било, но на много възлови места се губи, а и разстоянието не се скъсява много. По шосето се слиза за около четири часа и половина. Автогарата е почти в долния край на градчето, а гарата - на 4 км.

Вижте предложения за настаняване в Рила

Видео от хижа Семково:


Видео от Белица:Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук