БЪЛГАРИЯ На Планина Маршрути Рила Маршрут: Боровец – хижа Мусала – връх Мусала

Маршрут: Боровец – хижа Мусала – връх Мусала

Боровец е изходния пункт на маршрута. Стига се с кола или автобус от Самоков (на всеки половин час). От курорта може да се качите с кабинковия лифт до Ястребец (работно време: 9.00 – 16.00 ч. всеки ден без сряда). Пътуването с лифта продължава около 30 минути. По този начин си спестявате около четири часа и половина труден преход.
От Ястребец се тръгва по маркираната пътека до хижа Мусала. Пътеката е полегата без стръмни участъци. Тя пресича хълма Маркуджик, минава покрай три Т-образни лифта и за по малко от час достига до хижа Мусала. От тук до върха се върви още около 3 часа. Пътеката е много добре маркирана. Тя започва от северната страна на езерото, което се намира до хижата. След около час и половина стръмно изкачване ще стигнете до красивото "Алеково езеро".
На около час път от езерото се намира заслон Леденото езеро. От заслона до връх Мусала се върви 30 минути. Пътеката се вие нагоре към върха, въпреки че може да решите да продължите по маркираната с колове зимна пътека, която минава по североизточното било на Мусала, много по-лесно е да следвате летния туристически маршрут. Зимната пътека е стръмна, поради което е обезопасена с метално въже.
На връх Мусала се намират Метеорологична станция и Научноизследователска обсерватория.

Галерия със снимки от връх Мусала:
mt_gallery:Връх Мусала
На връщане трябва да тръгнете по маркираната пътека за хижа Мусала. От хижата може да слезете с кабинковия лифт или да минете през долината на река Бистрица и след 4.30 ч преход да стигнете до Боровец. Ако изберете втория вариант тръгнете от хижата по зимната туристическа пътека, която е маркирана с колове (боядисани в черно и жълто), надолу към реката. Пътеката пресича реката и продължава надолу по долината. В началото тя лъкатуши между клек, а после минава през иглолистна гора. Прехода трае около 8 часа (ако се връщате с лифта) или 12.00 часа (ако минете през през долината на р. Бистрица). Подходящ е само за летния и есенния сезон.
mt_gallery:Боровец
Вижте предложения за настаняване в Рила

Видео от връх Мусала:Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук