БЪЛГАРИЯ На Планина Маршрути Пирин Маршрут: Добринище – хижа Безбог – Поповото езеро – връх Дженгал – хижа Демяница

Маршрут: Добринище – хижа Безбог – Поповото езеро – връх Дженгал – хижа Демяница

Изходен пункт е хижа Гоце Делчев или долната станция на лифта за Безбог. Лифтът работи от 9:00 ч. до 16:00 ч. До там може да стигнете от село Добринище по асфалтиран път. Тъй като няма редовен транспорт от селото може да хванете такси. С лифта се стига за около 30 минути до хижа Безбог .

Стигайки на хижа Безбог тръгвате на горе по пътечка, която изглежда доста стръмна. По нея се стига за около половин час до безбожкия предел. Може да се насладите на Безбожкото езеро, гранитните пирамиди Орловец, Безименния и Самодивски връх (Дженгал). След това първо изкачване се продължава по широка пътека, която плавно слиза в долината в южна посока. На час ходене от лифта се излиза на важен разклон - напред продължава пътеката за Поповото езеро и хижа Пирин, а на дясно е пътят за хижа Демяница. Отиването до езерото и връщането до разклона отнема около 40 минути. Гледката там е невероятна, а обръщайки се назад, на север, се вижда връх Безбог и при повече късмет - Рила .

По пътя за хижа Демяница се продължава на запад по пътека от камъни, която накрая се изкачва стръмно до Дженгалската порта. Превалът разделя Самодивския връх от Полежан. С това изкачването свършва. Тук се виждат Валявишките езера. Слизането към Валявишки езера трябва да става внимателно, за да не се подхлъзнете по камъните. От езерата надолу е по-лесно, стигате до долината на Демянишка река и пътя на виното. По него до хижа Демяница се слиза за около час без особени трудности.

Преходът от хижа Безбог до хижа Демяница трае около 6 часа.

хижа Гоце Делчевхижа Безбогхижа Демяница

Вижте предложения за настаняване в Пирин

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук