Ахтопол

Обща информация за курорта

Град Ахтопол се намира на 87 км. югоизточно от Бургас и 477 км. югоизточно от София. Красивият морски курорт е разположен в подножието на Стара планина на скалист полуостров. В Ахтопол ще намерите тишината и спокойствието на уютните хотелчета и частни квартири, вкусната храна на малките ресторантчета, бистра и заведения за бързо хранене и невероятната красота на море и иглолистна гора.

Тук слънчевите дни са повече от където и да било другаде по българското черноморие, а температурата на водата е около 25оC и е подходяща за къпане от Май до Октомври. Плажната ивица е дълга около 2 км. и е покрита със ситен пясък.

Ахтопол е идеално място за почивка на хора, търсещи спокойствие и усамотение.

Галерия със снимки от Ахтопол:
mt_gallery:ahtopol
Културни и природни забележителности

Популярна забележителност от Ахтопол са останалите части от градските стени - стенопис, изобразяващ формирането на Първата българска държава през 681 г., църквата "Възнесение", построена през 1776 г., манастирът "Св.Яни" и чешмата с изображиние на тракийски конник. Освен тях други може да разгледате Крепостта Агатопол, Старият град, Гръцкото училище, Църквата "Св.Възнесение Господне" и Параклис "Св.Константин и Елена".

История

Ахтопол има богата древна и средновековна история, която датира още от новокаменната епоха. На мястото на града през тази епоха са се намирали селища, а по късно през желязната епоха районът е бил обитаван от тракийското племе тинти. Около 6 век преди новата ера градът е колонизиран. Римляните го нарекли Peronticus. Византийският владетел Агатон възстановява селището след варварските нашествия и му дава името Agatopolis ("Град на любовта"), което се запазва и до днес. Към края на 14 век турците превземат Ахтопол и го преименуват на Ахтенболу. Градът е изгарян и унищожаван много пъти от морски пирати. Съвременният град е построен изцяло наново.

Според стара гръцка легенда, богинята на любовта Агата толкова харесва слънчевият полуостров на Ахтопол, че го избира за свое любимо място и го нарича Агатополис - Град на Любовта.

Плажове

Централния плаж в град Ахтопол е с дължина 2 км. Съчетанието между иглолистна гора, море, девствена природа и мекият климат правят този плаж и района около него уникален природен феномен. Пясъка е златист и фин, морската вода в залива на плажа е спокойна и кристално прозрачна. Предлагат се всички удобства на съвременния плаж - чадъри, шезлонги, заведения за хранене, дискотеки и всякакви други плажни разнообразия като: водни колела, джет, банан, водни ски, разходка с лодка и много други.

Други плажове които се намират в близост до Ахтопол са:
- плаж устието на река Велека - на 5 километра от Ахтопол
- плаж Бутамята, плаж Липите и плаж Листи - в село Синеморец
- плаж Силистар - на 11 километра южно от Ахтопол, между село Синеморец и село Резово

Забавление

- Любителите на плажовете, слънчевите лъчи и бронзовия тен могат да се възползват от красивите охраняеми и не охраняеми плажове.
- Рибарите могат да се отдадат на страстта си в морето, близките реки или язовири.
- Може да посетите културните и природни забележителности на Ахтопол.
- За децата в Ахтопол има малък Увеселителен парк, където могат да се забавляват безспир.
- Посетете село Велика и село Резово.
- Природата тук е несравнима, може да направите снимки и да попълните своя фото албум.
- Може да се разхождате с часове и да се наслаждавате на очарованието на Ахтопол, да съзерцавате красивите изгреви и залези.
- Нощният живот е представен от дискотеки, барове и ресторанти с жива музика.

Заведения

В Ахтопол има достатъчно заведения за хранене, които предлагат разнообразно меню и продукти. Цените по правило са ниски. Продукти предлагат местни производители и рибари.

Как да стигнем до Ахтопол?

Със самолет:
Най-бързо до Ахтопол от София може да се стигне със самолет София-Бургас и от там да се хване автобус за Ахтопол.

С влак:
От централна железопътна гара София може да се стигне до Бургас с експресен влак. За спални и кушет вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места през лятото. От Бургас до Ахтопол придвижването може да стане с автобус.

С автобус:
От централна автогара София може да се стигне до Ахтопол с директен автобус, с маршрут София-Ахтопол. През летния сезон автобуси в тази посока, на различните автобусни компании има 2-3 пъти на ден. Препоръчително е закупуването на билетите да става поне една седмица предварително.


Виж още: Хотели в България

Видео от Ахтопол:
{youtube}aOyRg5YXMKo&feature=related{/youtube}Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук