Свети Влас

Свети Влас е курортно селище с около 3000 жители, разположено в подножението на Стара Планина и на брега на Черно море, на 5км северно от Слънчев бряг и 9км от Несебър и 40км от Бургас. Курорта предлага невероятното съчетание на пясъчен плаж и море в подножението на планината.

Галерия от Свети Влас:
mt_gallery:Свети Влас

Обща Информация

Свети Влас се слави с изключителни природни и климатични условия. Лятото е с продължително слънцегреене и топло време. Въздуха в курорта е чист и проветрив, а плажовете са отлични за отдих и почивка. Тъй като курорта се намира на хълм, можете да се насладите на невероятна панорама към морския бряг. Климатът в района е благоприятен за лечение на белодробни заболявания. В непосредствена близост до Свети Влас е разположен балнео санаториум, който работи целогодишно.

Културни и природни забележителности
В Свети Влас се намира известният храм “Свети Атанасий Велики”. Сградата на църквата е построена през 1864 година и заедно с близкия до нея параклис, който също е посветен на Свети Атанасий и манастирските църкви  ”Влахерна” и “Свети Андрей”, предизвикват огромен интерес за туристите в курорта.

История
Свети Влас е едно от най-старите селища в района на Несебър. За пръв път траките са се заселили на мястото на днешния курорт през втори век и са кръстили селището Лариса. Името е променено на Свети Влас през 14 век, Свети Влас е покровител на търговците, животновъд и лечител. В негова част е имало манастир през 14-18 век, опожарен от пирати. В околностите на селото са били разположени още 4 манастира но всички те са разрушени през 18 век. През вековете на османско владичество селото е било записано под името село Манастир, но самите турци го наричали Кючюк манастир.
С името Свети Влас селото се води официално в държавните регистри след 1886г., когато Източна Румелия е присъединена към Българското княжество. През 1963г. Свети Влас е обявен за климатичен морски курорт.
През 2006 село Свети Влас придобива статут на град с решение на Министерски съвет.
През 2007г. в Свети Влас е открито най-голямото яхтено пристанище в България - Марина Диневи, с капацитет от 300 яхти.

Празници
Всяка година на 2 май в Свети Влас се провежда събор. Тук се организира и международната ветроходна регата ”Свети Влас”.

Плажове
Плажовете в Свети Влас са 3 с обща дължина 1,5км. Най дълъг е централният, на юг от него е малкият плаж "Къмпинг", а третият е близо до яхт – пристана "Марина".

Снимки от Свети Влас:
mt_gallery:снимки от Свети Влас

Забавление

През последните няколко години Свети Влас претърпя големи промени. Построени са многобройни хотелски комплекси - виж предложения за настаняване в Свети Влас. Туристите могат да отседнат също и в къщите за гости и частните квартири. Нощният живот също е на ниво - стилни барове, изискани ресторанти, както и множество атракции за почиващите. Свети Влас е особено атрактивен с това, че е значително по-малко натоварен в активния летен туристически сезон. Това в съчетание с отличните условия, които предлага Свети Влас се превръща в предпочитано място за все по-голям брой летуващи.

Как да стигнем

Със самолет:

Най-бързо до Свети Влас от София може да се стигне със самолет от летище София с полет София - Бургас.

С влак:
От централна железопътна гара София може да се стигне до Бургас с експресен влак. За спални и кушет вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места. От Бургас до Свети Влас придвижването може да стане с маршрутно такси или автобус.

С автобус:
От централна автогара София може да се стигне до Свети Влас с директен автобус. През летния сезон автобуси в тази посока, на различните автобусни компании има 4-5 пъти на ден. Препоръчително е закупуването на билетите да става поне една седмица предварително.

Виж още: Хотели в Свети Влас


Видео

Видео от Свети Влас:
{youtube}_W3SmzsQl8A{/youtube}
и
{youtube}iTw59jMyuAY{/youtube}

Допълнителна информация
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук