Приморско

Приморско е разположен на малък полуостров на брега на Черно море, между заливите Стамополо и Дяволски в подножието на Странджа планина. Намира се на 26км. южно от Созопол, на 52км. южно от Бургас и на 442км. югоизточно от София. Климатът е близък до средиземноморския и характерен със слънчеви и топли летни дни, чиято средна температура е около 24°С.

Обща информация за курорта

Днес града е прочут с великолепната си природа, гъсти крайбрежни гори и обширни пясъчни плажове. На територията му е разположен природният резерват Ропотамо, известен със скалните си феномени "Лъвска глава" и "Змейова къща". От тук минават реките Ропотамо и Дяволска, а на 6 км от града се намира забележителния Маслен нос. В града са разположени над 80 хотела, почивни станции и бази за летуване.

Приморско е известен и като един от най-младежките градове по Черноморието ни. Тук младите хора намират най-подходящи условия за отдих на достъпни цени. Туристите избрали този град, могат да се насладят на спокойна или интензивна почивка с много партита, емоции и незабравими мигове.

mt_gallery:Приморско

Културни и природни забележителности

На територията на Приморско има няколко природни и исторически резервата – природните резервати "Ропотамо" и "Водни лилии", блатата "Аркутино" и "Стамополу", пясъчни дюни "Перла", най-източната част на Странджа планина – "Маслен нос" и уникалното тракийско селище Беглик Таш.

"Ропотамо" - Бреговете на Ропотамо са много живописни. В началото стръмните и терасирани склонове са обвити в зеленина, изпод която на места се показват уединени скали. В парка обитават редки птици, диви свине, сърни, елени и др. "Ропотамо" включва в себе си няколко по-малки резервата: "Водни лилии", "Змийския остров", "Аркутино" и "Морски пелин".
- Резерват "Змийския остров" – в резервата има изобилие от змии и птици. Простира се на площ от 10 декара и е известен с кактусите, в които гнездят птици. Резервата носи и името на Св. Тома, заради кръстения на него параклис, който се е намирал на острова.
- Резерват "Аркутино" е блато – лагуна. Растителността там е представена от тръстика, папур и бяла водна лилия.
- Резерват "Морски пелин" е прочут с богатото находище на морски пелин.
- Резерват "Водни лилии" предлага красива гледка, която остава запечатана завинаги в съзнанието на всеки, който я е видял. По водата се виждат стотици нежно бели и жълти цветове на водни лилии върху големи яркозелени листа.
Посещавайки резервата "Ропотамо", ще може да се докоснете до чиста и непокътната природа, да се насладите на нейното великолепие.
"Маслен нос" – най-източната точка на Странджа планина и третия по големина на българското Черноморие. Името му идва от преданията, че в миналото там са се разбивали много кораби, пренасящи амфори със зехтин.
Беглик Таш - най-ранното открито досега мегалитно светилище в Югоизточна Тракия и по Черноморското крайбрежие. Големите скални късове са частично обработени от човешка ръка и подредени в неправилни кръгове, като в определени дни на годината слънчевите лъчи проникват през процепите между тях, а каменните плочи и блокове са подредени в уникални форми. Направени сякаш нарочно, за да бъдат единствено съзерцавани от минаващите поколения.
Пясъчни дюни "Перла"
– намират се северно от Приморско в зоната между лагуната Стамополу и плажната ивица. Един от най-добре запазените дюнни комплекси по нашето Черноморие, чийто най-високи гребени достигат до 19м. височина и представляват изключителна гледка за посетителите.

История
Историята и културата на града е свързана с древните траки. Цялото крайбрежие около Приморско е осеяно с руини. Днес крепостните стени на един от най-големите крепостни градове в България – Ранули обграждат площ от 30 декара. На територията на града са открити 4 светилища, 12 долмени и 10 могилни некропола. Най-забележителното място от култовите паметници е светилището Беглик таш, което олицетворява култа към слънцето. Открито е през 2003г. на около 2-3 километра от крепостните стени. Съградено е през 14 век пр.н.е., като се смята, че е използвано до 5 век сл.н.е. Учените са локализирали жертвеника, олтара, трона, и най-големия известен на науката долмен. Светилището се определя от археолозите като наи-ранното открито досега тракийско магелитно светилище в Югоизточна Тракия и Черноморското крайбрежие. Намерените керамични съдове доказват, че още през 3 в.пр.хр. тук се е осъществявала връзка с народите на остров Крит, Троя, Египет и др. Свързва се с култа към плодородието, Богинята-Майка и орфическото просвещение и обезсмъртяване на Хероя.

Кухня
Многобройните заведения в града предлагат: традиционна българска кухня, различни по вид и рецепта на приготвяне рибни деликатеси, барбекю, италианска кухня, китайска кухня, японска кухня и други.

Плажове
На територия на Приморско има четири плажни ивци: Северна, Центарална, Южна и Перла.
Северният плаж е един от най-живописните по нашето крайбрежие. Дължината на бреговата линия е 895м. Предлагат се плажни чедъри, шезлонги, масички, фото услуги. Има изградено волейболно игрище, фитнес, душове, надуваема пързалка за децата, тоалетни, съблеклани и медицински пунктове. От водните спортове и атракциони се предлагат водни ски, водни колела, сърф, разходки с лодки, скутери, "банан". По цялата плажна ивица има разположени заведения за бързо хранене и коктейл-барове.
Централният плаж е естествено продължение на Северния.

Забавление
Курортът Приморско предлага много и различни по вид развлечения:
- Може да отидете на плаж и да се отдадете на почивка под лазурните слънчеви лъчи, златистия пясък и кристалната морска вода;
- Ако обичате природата може да се потопите в магическата красота на резерват "Ропотамо";
- Искате да научите повече за историята на Приморско и бита на траките! Тогава трябва да посетите Беглик Таш;
- Не пропускайте да се насладите на невероятната гледка от Маслен Нос и да видите златистия блясък на Пясъчни дюни "Перла";
- Любителите на водните забавления могат да се забавляват на воля в модерният воден парк, а за добра фигура и тонус може да спортувате в най-голямата модерна спортна зала в България. И всичко това на едно място в Аква Ленд;
- Ако харесвате морския свят, може да се свържете с Водолазния център и да се потопите в дълбините на морето;

Заведения
В Приморско има много и разнообразни барове, клубове и дискотеки, които ще удовлетворят желанията на всеки купонджия. В този град купонът никога не спира.

- Снек-Бар "Микра-92" Сръбска скара - Южен Плаж "Въжен Нос" (тел. +359 897 951652)
- Ресторант "Старата мелница" - ул."Трети март" 50 (тел. +359 899 848 747)
- Китайски ресторант "Зодиак" - бул. "Шипка" (тел. +359 899 820 645; +359 899 820 646)
- Music Bar "Caramba" - ул. "Трети март" (тел. +359 899 848 747)
- Диско Бар "Оргазъм" - ул. "Трети март " № 66 (тел. +359 886 901 909; +359 899 146 618)

Как да стигнем до Приморско?

Със самолет:
Най-бързо до Приморско от София може да се стигне със самолет от летище София. Има два варианта София-Бургас или директен полет София–Приморско.

С влак:
От централна железопътна гара София може да се стигне до Бургас с експресен влак. За спални и кушет вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места. От Бургас до Приморско придвижването може да стане с маршрутно такси или автобус.

С автобус:
От централна автогара София може да се стигне до Приморско с директен автобус, с автобус София - Ахтопол през Приморско. През летния сезон автобуси в тази посока, на различните автобусни компании има 4-5 пъти на ден. Препоръчително е закупуването на билетите да става поне една седмица предварително.

Виж още: Хотели в Приморско

Уеб камера от Приморско:


Видео от Приморско:
{youtube}d5GQsB6-qTM{/youtube}

Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук