Китен

Китен се намира на 55км. южно от Бургас, между Приморско и Царево. Има население от малко над 1000 жители, което го прави един от най-малките градове в България, наред с Мелник и Маджарово.

mt_gallery:kiten
Обща информация за курорта
Градчето е омайно и очарователно, със съчетание на планина и море. Плажовете са може би основният природен ресурс, който обуславя развитието на Китен като курортно морско селище. На територията на курорта има два големи залива с дълги плажове - Атлиман и Караагач. Средната дневна темепература през лятото е 27 градуса, а съчетанието със затворените и тихи заливи дава идеални условия за плаж през целия сезон.

Културни и природни забележителности
Китен разполага с пристанище, откъдето можете да наемете лодка за морска разходка до съседните курорти Приморско и Лозенец.
Непосредствено до днешният град се намират останките от древната крепост "Урдовиза", разположена на едноименния полуостров. Името има тракийски произход. Находките тук са многобройни и разнообразни. Керамика от края на бронзовата епоха, каменни котви и амфори говорят за активната търговска роля на античното пристанище.
В близост до Китен се намира Национален парк "Ропотамо". Той обхваща устието на река Ропотамо и има площ 847 хектара. В пределите на парка се намират четири резервата - "Змийски остров", "Морски пелин", "Аркутино", "Водни лилии".

История
Историята на селището е много древна. Днес в непосредствена близост до Китен могат да се видят останките от древната крепост "Урдовиза". Някога зад "Урдовиза" се е намирало древно тракийско селище. Oформянето на облика на Китен, като почивен център започва в началото на 60-те години.

Легенда
Някога владетел на тези земи бил турския султан. В селището крепост Урдовиза била прочута с хубаостта си девойка на име Стана Урдовизка. Тя била толкова красива, че дори турския султан неуспял да и устоии. Решил, че иска тя да бъде негова жена. Изпратил той войската си, да доведе при него красивата българка. Султана и предложил да се омъжи за него. Тя се съгласила, но поискала от него да и изпълни едно желание:
- Искам да се освободи толкова земя в родния ми край, колкото ездач, може да обиколи от изгрев до залез слънце! - рекла тя.
Султана се съгласил. На заран Стана Урдовизка препуснала със своя кон и започнала да обикаля родния си край. Препускала тя без спир през гори и долове, обикаляла села и местности. Привечер стигнала до залива северно по Урдовиза. Конят и бил преуморен, строполил се на земята и издъхнал. Загинала и Стана Урдовизка. От тогава рибарите, а след това и населението наричат залива Атлиман (Конски залив). Независимо от нейната смърт султана изпълнил думатат си и освободил всяко кътче, през което Стана е преминала на "хвъркатия" си кон. Свободната област била наречена Хасекията или Асекия.

Празници
Основните празници, които се празнуват в Китен са:
- 06.01 - Йордановден
- Сирна неделя - кукерски игри
- Лазаровден
- 11.06 - Спасовден - Празник на Китен
- 06.12 - Никулден

Кухня
Традиционното за Китен, както и за всички български градове и селца по Черноморието е рибата и рибните деликатеси. В селцето можете да хапнете прясна черноморска риба. Всяко заведение предлага различни по вид и рецепта на приготвяне рибни деликатеси. Но това далеч не е единствен което може да похапнете в селцето. Тук има още китайска кухня, трядиционна българска кухня, арабска кухня и италиянска кухня.

Плажове
Китен
има два плажа с обща площ около 145 000кв.м. По-големият северен плаж се намира в залива Атлиман. Тук има и красиви пясъчни дюни. От двете страни плажът е заграден от висок скалист бряг. Южният плаж условно се разделя на два - плаж "Китен-юг" и плаж "Къмпинг Китен". Той е разположен на залива Урдовиза, който е по-широко отворен към морето. Дължината му е 1380м. На юг граничи с устието на река Караагач, а на север със скалистия полуостров Урдовиза, където е разположен пристанищният кей.

И на двата плажа ще намерите различни водни развлечения: водни колела, банани, джетове и др. Може да наемете шезлонги, масички и чедъри. На Северния плаж има ролба, а на Южния игрище за плажен волейбол.

Галерия със снимки от Китен:
mt_gallery:kiten1

Забавление
В Китен ще изкарате една истинска незабравима почивка. Тук наистина има как да се забавлявате постоянно.

- Лбителите на водата и романтиката могат да немат лодка или яхта, да се разходят до Приморско, Лозенец, Царево или просто да отплават навътре в морето.
- За тези, които обичат природата и спокойствието, препоръчваме да посетят парк Странджа и резерват Ропотамо.
- Почитателите на селския туризъм могат да посетят селата Ясна поляна и Писменово.
- Феновете на атракциите могат да наемат колело, рикша, файтон или мотор и да се позабавляват.
- Любителите на силните усещания могат да покарат водни ски, да яздят коне или да се насладят на някое от другите привлекателни занимания предлагани от морска база "Балканика" и Конната база.
- За децата има създаден луна парк в който могат да се забавляват на въртележките, виенското колело, гондолата, стрелбищата, джагите, блъскащите колички, бънджи въжета, трамплини, пързалки и други атракциони.
- Гледа Ви се филм! Тогава посетете лятното кино в Китен, хапнете пуканки и се насладете на прожекцията под открито небе.
- За спортистите морска база "Балканика" предлага различни водни спортове (ветроходство, подводен риболов, подводна археология, яхтинг, водни ски и други такива), както и традиционните спортни забавления (футболно игрище, тенис кортове, тенис маси, фитнес, баскетболни и волейболни игрища, басейни и други най-разнообразни спортни развлечения).
- За феновете на виртуалния свят има няколко интернет клуба, които предлагат добра връзка с интернет, игри и програми за ползване.
- Организират се екскурзии до Истанбул.

Заведения
Някои от заведенията за хранене са:
- Рибен ресторант "Ханъ Рибарският" - намира се на ул. Урдовиза 1 (тел.: +359888261026; +359888229155)
- Ресторант "Воденицата" - телефони: +359 888 663 769; +359 887 557 400; +359 550 360 53; +359 887 192 052

Някои от нощните заведения в Китен са:
- Клуб "ЗАНГАДОР" - намира се на плажа (тел.: +359 888 259 592)
- Дискотека "КАРИБИ БАР" - намира се на плаж Атлиман
- Дискотека "ЯМАЙКА" - намира се на северен плаж Атлиман (тел.: + 359 889 574 573)
- Дискотека "Роял"
- Нощен бар "Сигма"
- Рок-бар "Текила"

Важни телефони
Полиция - ул. Здравец 1 - тел.: + 359 550/ 367 00, 322 53
Поща - ул. Здравец 1 - тел.: + 359 550/ 360 13, 361 27, 360 79
Кмет - тел.: +359 550 368 40
Туристическо обслужване - тел.: +359 550 369 65
Счетоводство, икон. и правно обслужване - тел.: +359 550 360 96
Стопански отдел - тел.: +359 550 368 09
Екология - тел.: +359 550 367 28
Данъчна служба - тел.: +359 550 361 44

Транспорт

Със самолет:
Най-бързо до Китен от София може да се стигне със самолет София-Бургас и от там да хванете автобус или маршрутно такси. От Бургас има редовни автобусни линии до Китен.

С влак:
От централна железопътна гара София може да се стигне до Бургас с влак. За спални и кушет вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места. От Бургас до Китен има редовни автобусни линии.

С автобус:
От централна автогара София може да стигнете до Китен с директен автобус. През летния сезон автобуси в тази посока, на различните автобусни компании има 4 пъти дневно. Препоръчително е закупуването на билетите да става поне една седмица предварително.


Виж още: Хотели в Китен


Видео от Китен:

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук