Созопол

Созопол е разположен на българското черноморско крайбрежие, на 35км южно от Бургас. Центърът му се намира на малък полуостров. В близост до Созопол се намират островите Св. Иван, Св. Петър и Св. Кирил.

mt_gallery:sozopol1

Обща информация за курорта
Созопол е китно градче, което съчетава море, история, съвременност и стил в едно. Това са и предпоставките то да бъде едно от най-посещаваните места по българското черноморие. Може да се отдадете на активна почивка или забавление без спир. На територията на града се намират две дълги плажни извици - Централен плаж и Хармани. Средната температура през лятото е около 27 градуса.

Културни и природни забележителности
Созопол е част от Стоте национални туристически обекта на България.

Тесните улички, живописните къщи, наследството от параклиси и черкви носят белезите и характера на черноморската ни архитектура.

В Созопол и близките околности могат да се видят и посетят:
- Археологически музей - разположен е на пл. Хан Крум 2
- Художествена галерия - намира се в края на Стария град в сградата на Старото училище
- Античен некропол на Аполония Понтика в местноста "Калфата" - намира се на 2.5км. южно от Стария град
- църквата "Св. Богородица" от VІІв. - намира се в Стария град
- параклисът "Св. Зосим" от XIXв. - намира се в градския парк
- Крепост "Малкото кале" - намира се в землището на село Равадиново
- Крепост на връх "Бакарлъка" (Меден рид)
- Крепостта на връх "Атия"
- Църква "Св. Великомъченик Георги Победоносец" - разположена е в центъра на града
- Църква "Св. Св. Кирил и Методий"
- Параклис "Св. Христос" - разположен в Стария град
- Параклис "Св. Св. Константин и Елена" - разположен в Стария град
- Параклис "Св. Параскева" - над градския плаж

Стария град е превърнат в архитектурен резерват. С особено значение са античният и средновековен християнски комплекс, югоизточният сектор на крепостните стени, архитектурният резерват, включващ повече от 1180 къщи от епохата на Възраждането, както и редица други исторически и мемориални паметници с местно и национално значение.

Срещу стария град, на север и запад в морето, са разположени три острова - Св. Иван, Св. Петър и Св. Кирил, които му придават особена красота. На островите Св. Иван и Св. Петър се намират останките на манастира "Св. Йоан Предтеча" с главен храм църквата "Св. Йоан Предтеча", античен фар, пещи от антични времена за железодобив и руско военно гробище.

История
Созопол е най-старият град на българското черноморие. Първите следи от заселници тук датират от края на петото хилядолетие, но днешният град възниква през 620г. преди Христа, когато изселници от град Милет основават тук елинската колония Аполония Понтика.

Това е време на активна търговия и възход на града. През 72г. пр. Хр. наказателният поход на римските легиони на Марк Лукул срещу Аполония напълно разрушава крепостната стена на града, храма на Аполон и много други сгради. Едва в началото на ІV век, с големите политически и етнически промени в Римската империя и израстването на Константинопол в източната й част Аполония възвръща предишното си значение. С това е свързано и новото име на града - Созополис, град на спасението.

Преминал през варварските нападения в периода от ІІІ до VІІв., присъединен към пределите на България през 812г. от хан Крум и впоследствие постоянно завоюван и отвоюван от Византия (972-1366), Созопол преживява своето възраждане и през ХІІІв. е крупен пристанищен център, посредник в международната търговия, епископско и митрополитско седалище. Манастирът "Св. Йоан Предтеча" на остров Св. Иван е духовно и книжовно средище не само на местно и национално, но и на международно ниво.

Празници
Всяка година в Созопол се провеждат:
- Джулая - нощта на 30 юни срещу 1 юли.
- Празници на изкуствата "Аполония" - от 1 до 10 септември

Кухня
Традиционното за Созопол, както и за всички Български градове по Черноморието е рибата и рибните деликатеси. В града можете да хапнете прясна черноморска риба. Всяко заведение предлага различни по вид и рецепта на приготвяне рибни деликатеси. Някои от черноморските представители, представляващи интерес за любителите на морски деликатеси са: черноморка акула, карагьоз, кефал, сафрид, хамсия, калкан, почета, миди и др. Но това далеч не е единствен което може да похапнете. Тук има още китайска кухня, традиционна българска кухня, арабска кухня, италианска кухня и др.

Плажове
Централен плаж - в Созопол стар град и площ от 18 220кв.м.

Плаж Харманите - в Созопол нов град и 40 000кв.м, дюни - 14 280кв.м.

И на двата плажа в града ще намерите: шезлонги, чедъри, масички, заведения за хранене и разхладителни коктейли и водни атракциони - водни колела, джетове, банани и др.

В непосредствена близост до града са няколко къмпинга: "Градина", "Златна рибка", "Каваци", "Веселие" и "Смокиня". Последните три имат обща брегова ивица, която е и един от най-големите нудистки плажове в България.

Забавление

Галерия със снимки от Созопол:
mt_gallery:08sozopol

В Созопол ще изкарате една истинска незабравима почивка. Тук наистина има как да се забавлявате постоянно.
- Любителите на плажовете, слънчевите лъчи и дълготрайная бронзов тен могат да се възползват от карасивите охраняеми плажове в градчето или намиращите се наблизо къмпинги.
- Обичате историята, тогава задължително посетете всички забележителности и паметници на културата в града и околностите.
- За фотографите, Созопол е неизчерпаем извор.
- Направете разходка с лодка около островите намиращисе срещу Стария град.
- Обичате разходките, тогава може да поемете предизвикателството да обиколите всяко кътче на Новия и Стария град. Ще се изненадате, колко голям е всъщност Созопол.
- Дамите могат да направят малък морски пазар, по централната улица на Новия град или по малките тесни улички на Стария град.
- Гледа ви се филм, тогава посетете лятното кино в Стария град.
- Любителите на водните спортове могат да се насладят на унфсърфинг, яхтинг, гмуркане с професионали инструктоти от "Аква-Суб"и водни ски.
- Рибарите могат да се насладят на любимото си занимание.
- Спортистите могат да практикуват сутрешен джогинг по плажните ивици или да посетят фитнес салоните в града.
- Конното училище предлага незабравими мигове за Вас и вашите деца.
- Любителите на екскурзиите могат да възползват от: разходка с лодка до река Ропотамо, пикник на остров Св. Иван, разходка с лодка до остров Св. Иван, организирани разходки до близките градове и села и много други.

Заведения

Някои от по-известните заведения за хранене в Новия и Стария град на Созопол са:
- Ресторант КИРИК - намира се в Стария град, ул. Рибарска 77, тел.: +359 5514 2860
- Ресторант ВЯТЪРНА МЕЛНИЦА - намира се в Стария град, ул. Морски скали 27, тел.: +359 550 22844
- Ресторант КСАНТАНА - намира се в Стария град, ул. Морски скали 33, тел.: +359 5514 3454; +359 48 953552
- Ресторант ФИШЕРМАН - намира се в Новия град - Веселата уличка на Харманите
- Ресторант КАЗАБЛАНКА - намира се в Новия град, ул. Ропотамо, тел.: +359 888 080 202

Някои от по известните нощни заведения са:
- Дискотека КУЛТ - Вселата уличка на Харманите
- Дискотека АКВА КЛУБ - Вселата уличка на Харманите
- Клуб МАСКАТА - Вселата уличка на Харманите

Транспорт

Със самолет:
Най-бързо до Созопол от София може да се стигне със самолет София-Бургас и от там да хванете автобус или маршрутно такси. От Бургас има редовни автобусни линии до Созопол.

С влак:
От централна железопътна гара София може да се стигне до Бургас с влак. За спални и кушет вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места. От Бургас до Созопол има редовни автобусни линии и маршрутни таксита.

С автобус:
От централна автогара София може да стигнете до Созопол с директен автобус. През летния сезон автобуси в тази посока, на различните автобусни компании има 4 пъти дневно. Препоръчително е закупуването на билетите да става поне една седмица предварително.

Виж още: Хотели в Созопол

Видео от Созопол:
{youtube}X06UPTfCqGM{/youtube}

{youtube}S-M2XcQAdCk{/youtube}

{youtube}oLYLFqEq1rM&feature=related{/youtube}

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук