Несебър

Обща информация
Несебър е един от най-старите градове в Европа и  един от най-богатите на архитектурни паметници от средновековието в България. Времето и вълните са пощадили този град, творение на природата заедно с руините от съграденото от нашите предци архитектурно наследство.
През различните периоди от своето съществуване стария град е загубил голяма част от територията си, която е пропаднала в морето. Днес неговата територия се простира на 850м дължина и 350м ширина. Останки от крепостните му стени  могат да се видят под водата.

В миналото Несебър е бил естествено защитен от морето, поради своето местоположение. Независимо от това обаче, около целия полуостров е имало крепостни стени, които и до днес на някои места са запазили височина от 8м. Главната порта на крепостта е разположена в западната част, точно срещу провлака. Тя е отбранявала града откъм сушата, и се е запазила и до днес.

Несебър – антична Месамбрия е заселен преди повече от три хилядолетия в края на бронзовата епоха. Древните траки са го нарекли на името на легендарния създателя на селището Мелса  - Мелсамбрия. По-късно градът е превърнат в гръцки град-колония под името Месемврия. Минавайки през вековете под властта на римляни, византийци и славяни, от ХІ век наред с името Месемврия, започва да се употребява и славянското име Месебър или Несебър.

Културни и природни забележителности
Останките от антична крепостна стена с порта от ІІІ-ІVв.; несебърските църкви от V-VІв. и по-късните от средновековието (Х-ХІVв.), които са изящни произведения на средновековната българо-византийска архитектура; над 100 възрожденски къщи, обединени в няколко ансамбъла придават неповторим облик и особена атмосфера на града. Старинната част на град Несебър е национален археологически и архитектурно-градоустройствен резерват, носещ името "Старинен Несебър". Включен е в листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

В курорта има много културни паметници. Всеки от тях е уникален и притежава своя история.
- Археологически музей - Експозиционната площ на музея обхваща фоайе и четири зали. Представени са експонати открити през последните четири десетилетия, значими паметници на културата, представящи историята на антична Месамбрия и средновековен Несебър.
- Западните крепостни стени - Най-импозантния паметник на миналото, който посреща и изпраща гостите на старинния Несебър.
- Ранновизантийски терми - Намират се в най-ниската част на северния бряг на полуострова, североизточно от църквата "Св. Йоан Кръстител".
- Базилика "Св. София" (Стара митрополия) - Изграждането на базиликата датира от края на V и началото на VІ век. Два са строителните периода, като сегашния си вид е придобила в началото на ІХ век. Тя е част от комплекс-резиденция на несебърския митрополит.
- Базиликата "Богородица Елеуса" (Умиление) - Намира се на северния бряг на полуострова. Датира от VІ век.
- Църква "Св. Йоан Кръстител" – Построена е през ХІ век. Изградена е от ломен камък и хоросан. Преходен тип църква между раннохристиянската базилика и средновековната кръстокуполна църква.
- Църква "Св. Стефан" - Значителен архитектурен паметник от средновековието, построена в края на ХІ в. Изградена е от дялани камъни и тухли. Църквата е била посветена на Богородица и по-късно е преименувана в "Св. Стефан". Сцените, изписани по стените са 258, а образите над 1000.
- Църква "Св. Тодор" - Датира от ХІІІ век.
- Църква "Св. Параскева".
- Църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил" – Намира се в непосредствена близост до Църквата "Св. Параскева".
- Църква "Христос Пантократор" (Вседържател) - Датира от ХІІІ-ХІV век. Всеки преминал през днешния градски площад, за миг забравя реалноста, при вида на изящната и архитектура, идеалните пропорции, живописната украса на фасадата, недовършената кула-звънарница.
- Църква "Св. Йоан Алитургетос" (Неосветени) -  Датира от ХІV век.
- Църква "Св. Спас" - Макар и без особени архитектурни достойнства, църквата има добре запазени, реставрирани стенописи, които представят живописната школа в Несебър от ХVІІ век.
- Църква "Св. Климент" – Датира от ХVІІв.

Галерия със снимки от Несебър:
mt_gallery:Несебър
Днес в Несебър има запазени над 100  възрожденски къщи. Традиционните къщи, някои от които са построени в края на XVIII век са изключително интересни. Строени близо една до друга, къщите оформят тесни криви улички, които неочаквано отвеждат на морския бряг – една неповторима атмосфера, която разкрива хармонията между човек, град и природа. Някои от по-интересните къщи са:
- Къщата на Москояни
- Къщата на Капитан Павел
- Къщата на Жельо Богданов
- Чимбулевата къща
- Къщата на Иван Маков
- Ламбриновата къща
- Къщата на Благой Пипинков
- Къщата на Иван Тюлев
- Къщата на Васил Ламринов

Кратка История
Разположеният върху малък скалист полуостров Несебър е един от най-живописните градове по българското Черноморие, а хилядолетната му история и многобройните му паметници го правят изключително ценен за българската и европейската наука и култура. Градът е основан от траките в края на II-то хил.пр.Хр. В края на VIв. пр.Хр. гръцки колонисти го превръщат в гръцки полис,. Включен е към империята на Рим през Iв. пр.Хр.,а в IV век Несебър е в границите на Византия. Завладян е от българите през 812г. и достига своя разцвет през XIII - XIV век. Попада под властта на османските турци заедно със столицата на Византия - Константинопол през 1453г. През 1878г. посреща освободителните руски войски.

Празници
- Фестивал на авторска музика "Морски струни", от 14 до 16 май;
- Поп-рок фест, през две години от 3 до 5 юни;
- Международният детски фестивал "Слънце, радост, красота" от 15 до 19 юни;
- Дни на българската мода – юли;
- Дни на иконописта – август;
- Дни на морето от 2 до 8 август;
- Празникът на град Несебър – 15 август;
- Ретро парад на автомобили –  27 и 28 август;
- Международен фестивал на меда от 6 до 9 септември;
- Национален фолклорен фестивал на етносите в България от 22 до 25 септември;
- Балканският фестивал за филми и телевизионни програми за деца "Златна амфора" от 30 септември до 2 октомври.

Кухня
В града може да хапнете прясна черноморска риба. Всяко заведение предлага различни по вид и рецепта на приготвяне рибни деликатеси. Освен тях може да опитате  китайска кухня; италиански специалитети; ориенталска кухня; традиционна българска кухня.

Плажове
На север и на юг от новата част на града са разположени плажните ивици. Там може да прекарате свободното си време по много и разнообразни начини. Може да се попечете, под ярките слънчеви лъчи, наслаждавайки се на прохладата на морето. Да се разходите с корабче или яхта. Риболовът пък ще ви разтовари и ще ви донесе истинска наслада. Може да покарате велосипед или да се забавлявате с предлаганите водни спортове. Да направите пясъчен замък и много други.

Забавление
Несебър предлага много и различни възможности за забавление.
- В югоизточната част на новия Несебър се намира Южния парк. От него се разкрива прекрасна гледка към Стария Несебър, морския бряг и златистия плаж. Има четири детски площадки, водна каскада, панорамни площадки, пеещ фонтан, слънчев часовник, кътове за релаксация и други. В целия парк са засадени растителни видове, които са характерни за Черноморското крайбрежие и са обозначени с названия на български и латински език.
- Любителите на културата и историята могат да обиколят забележителностите на Стария Несебър (археологически и архитектурен резерват).
- Старият град е атрактивно място за романтични разходки по тесните калдъръмени улички, покрай малките магазинчета, предлагащи ръчно изработени сувенири - керамика, плетива и накити.
- Любителите на водата могат да посетят Аквапарк  Равда или Слънчев бряг, които са в близост до Несебър. До тях отиват специализирани маршрутни таксита, които са на интервали през 15 минути.
- Може да си направите разходка с увеселителните влакчета до Стария Несебър или Слънчев бряг и да се насладите на панорамната обиколка по пътя.

Как да стигнем до Несебър?

С автобус:
От централна автогара София тръгват директни автобуси до Несебър. През летния сезон е препоръчително закупуването на билетите да става поне една седмица предварително.

С влак:
От централна железопътна гара София може да се стигне до Бургас с експресен влак. За спални и кушет вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места. От Бургас до Несебър тръгват автобуси и специализирани маршрутни таксита.

До Несебър може да се стигне и от Варна, но разстоянието е по -голямо.

Виж още: Хотели в Несебър

Уебкамера от Несебър:

Камерата е собственост на Зорница.инфо

Видео от Несебър:
{youtube}reI0ccZv13o&feature=related{/youtube}Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук