Варна

Град Варна е разположен на брега на Варненския залив на 470км източно от София. Той е третият по големина град в страната и най-големият по българското Черноморие. Поради своята история, географски и икономически особености, градът е спечелил прозвището Морската столица на България. Разположен е амфитеатрално, следвайки извивката на Варненския залив, а около него има множество градини, лозови масиви и гористи местности. Разположението на града и богатите природни ресурси, са го превърнали в един от най-известните културни центрове по Българското Черноморие.

Обща информация за курорта
Градът е разположен на северните и западни брегове на Варненския залив и североизточния бряг на Варненското езеро. На юг от канала се намират кварталите Аспарухово и Галата, а на север е разположена основната промишлена зона и пристанищният комплекс. Североизточно от тях се намират централната градска част и градският плаж.

Климатът е морски, сравнително мек през топлото полугодие. Средногодишната температура във Варна е 12.2°С. Поради характера на климата (на естествен инхалатор), града е много подходящ за балнео-климатолечение. Франгенското плато разположено от север, предпазва донякъде морската столица от силните северни и североизточни ветрове през зимата. Обикновено от май до октомври температурата на въздуха е от 18 до 31°C, а през периода от юли до август е средно 22,8°C.

През лятото температурата на водата е около 20°C, а пясъка в най-горещите дни може да се нагрее до 60°C. Средната височина на вълните от варненския залив е около 61см.

Културни и природни забележителности
Варна е част от Стоте национални туристически обекта на Българския Туристически Съюз. Културното наследство на града е с дългогодишна история и многообразие.
mt_gallery:Варна
Символите на Морската столица са:
- Катедрален Храм-Паметник "Свето Успение Богородично" – построен от дялани камъни, разположен в самия център на града, на площад "Св. св. Кирил и Методий".
- Фестивален и Конгресен Център - разположен е в самото сърце на града, непосредствено до централния вход на Морската градина. Известен е под названието Фестивален комплекс. На неговата територия има 11 зали с различен капацитет и предназначение.
- Морска градина – разположена е по цялата крайбрежна алея в града. Характерни за Морската градина са поддържаните прекрасни градински площи, тихите алеи, красивата многообразна естествена растителност и множеството културни паметници намиращи се на територията й.
- Пантеона - разположен е в Морската градина, в непосредствена близост до Двореца на Културата и спорта. Издигнат в чест на загиналите борци против фашизма и капитализма.
- Аквариум Варна - намира се в Морската градина. Построен е по идея на цар Фердинанд. Пред погледа на посетителите се разкрива впечатляваща колекция от сладководни и морски обитатели, представени в естествената им среда.
- Делфинариум - единственият делфинариум на Балканския полуостров, е действително една от най-забавните атракции, които курортът предлага на гостите си. Построен е през 1984г. и има 1134 места.
- Дворец на Културата и Спорта (ДКС) - многофункционален спортен комплекс, разполагащ с 6 зали за тренировки и състезания, възстановителен център, фитнес зала, прес-център, модерен бизнес център и център за пазаруване.
- Аспарухов мост
- Градският часовник
- Висше Военноморско Училище – със своята внушителна архитектура също се е превърнало в един от символите на Варна.
- Вълноломът – състои се от две части (източен и южен), които заедно оформят входа на пристанището.
- Морска гара Варна - построена е в близост до пристанище "Варна-изток", което се намира на западния бряг на Варненския залив.

В Морската столица има и други паметници на културата, които са известни със своята уникална архитектура. Някои от тях са:
- Парк-мавзолей "Владислав Варненчик" - мавзолеят е посветен на битката край Варна на 10.ХI.1444г. Изграден е в центъра на някогашното бойно поле.
- Археологически музей – самата сграда, в която се помещава днес е на бившата Девическа гимназия. Заема 2000м2 площ и има 32 зали, в които са изложени постоянни експозиции: Праистория, Античност, Средновековие, Възрожденски иконопис. Тук се намира и най-старото златно съкровище в света, чиято възраст датира от преди 4000г.пр.х.
- Военноморски музей - разположен е в най-южната част на морската градина. В парка е подредена колекция от морски оръдия, старият фар на варненското пристанище и един от първите български миночистачи. Експозициите са две основни, подредени в 12 зали, проследяващи морската история на региона от древноста до наши дни и експозиция на водния транспорт.
- Природонаучен музей - изучава и популяризира организмовия свят на Черно море и българското черноморско крайбрежие. В научно отношение експозицията е построена на основата на еволюционния принцип и е обособена в три раздела: Геология, Растителност и Животински свят.
- Етнографски музей - разположен е във възрожденска къща от типа "Симетрични къщи", която е построена около 1860 година. В музея е показано богатото разнообразие в културата и бита на населението на Варненския край от втората половина на XIX и началото на XX в.
- Драматичен театър "Стоян Бъчваров"
- Летен театър - намира се в централната част на Морската градина. В Летния театър намират място множество национални и международни прояви. Част от тях са фестивалите - Варненски музикални дни, световно известният балетен конкурс и Варненско лято – триенале на изкуствата и др.

Галерия със снимки от Варна:

mt_gallery:Варна
Освен тези паметници на културата във Варна има и още няколко природни и културни забележителности. Всеки турист трябва да ги посети, за да завърши изцяло опознаването на този невероятен град. Кои са те?
- Аладжа манастир - разположен е на 17км. североизточно от града в отвесен скален масив на франгенското плато, висок почти 40 метра. Той принадлежи към голяма група естествени пещери, част от меките варовикови утайки на дъното на древното Сарматско море. Скалната обител се състои от две равнища, като на първо са манастирска църква, верига от монашески килии, църква за заупокойни молитви, кухня с трапезария, крипта. На второто ниво се намира естествена голяма скална ниша, в края на която е разположен малък параклис, до който се стига чрез дървена стълба от долния етаж, където се намирала църквата за заупокойни молитви.
- Римски терми - намират се в югоизточната част на съвременния град Варна. Римските терми (бани) са най-голямата обществена антична сграда, открита досега в България. Вътрешните стълби и сводовете на вратите са оформени от огромни каменни блокове, а на места все още личат фрагменти от великолепни мозайки.
- Побити камъни "Дикилиташ" - намират се на 18км. западно от курорта и са един от най-невероятните природни феномени в България, представляващи естествени каменни колони, достигащи до 6м. височина. Според най-разпространената теория "каменната гора" край града се е образувала преди 50 милиона години, когато местността е била част от морското дъно.

Галерия със снимки от Побити камъни:
mt_gallery:pobiti_kamuni

- Прабългарско селище "ФАНАГОРИЯ" – историко-етнографският комплекс е единствения по рода си действащ музей на открито в страната. Комплексът е копие на прабългарски боен стан от 6-8 век и включва дървени защитни стени с бойни кули, обзаведени юрти, действащи занаятчийски работилници, възстановени старинни костюми, въоръжение, битови предмети и обзавеждане. Оформен е площад с капище, ханска и шаманска юрти, стрелбище и трибуна за зрителите.

История
Варна
има хилядолетна история. Някога на мястото на днешната морска гара е съществувало древно тракийско рибарско селище на племето корбизи. Известно е, че на брега на Варненския залив, където днес се намира старата част на града се е намирала крепостта Одесос. През вековете тя се е намирала под властта на много завоеватели, включително и на известния Александър Македонски, като автономна част от неговата империя. Одесос става център на съюз-федерация между пет града: Одесос (Одеса), Томи (Констанца), Калатея, Месемврия (Несебър) и Аполония (Созопол). През VIв. крепостта е напълно разрушена от нашествията на авари и славяни. Името на града Одесос постепенно започва да изчезва. През VIIв. хан Аспарух превзема Одесос. Смята се, че в града е подписан актът, с който е провъзгласено основаването на Българската държава на Балканския полуостров.
Днешното име на града "Варна" за първи път се появява във византийските хроники, по повод поемането на контрола на тези земи от хан Аспарух и победата му над ромеите.
След многобройните войни между България и Византия през вековете, градът влиза трайно в пределите на България в началото на XIIIв. при цар Калоян.
Въпреки добрата си отбрана градът пада в ръцете на турците през 1391г. и бързо запада. През 1444г. по време на похода на полския крал Владислав III Ягело (Варненчик) и на унгарския войвода Янош Хунияди, градът е обсаждан от рицарите. Войските претърпяват пълен разгром. Младият крал Владислав загива. В негова чест е издигнат мавзолей от жителите на града. С течение на времето градът придобива все по-ориенталски вид. Заселват се много турци. Издигат се джамии, конаци, турски бани. Строежът на църкви за дълго време е строго забранен. Варна става силно укрепена крепост, която пази североизточните граници на Османската империя и е важен търговски и занаятчийски център. По времето на Руско-турската война от 1828г. крепостта пада, руските войници превземат града и известно време го държат в свои ръце. В следващите десетилетия започва подем на народностното съзнание, строят се училища, читалища, църкви. През 1878г. градът окончателно е освободен от турска власт и става най-важният български пристанищен град. В края на XIX век се свързва с железница със София. Създават се много фабрики, развива се промишленият риболов. Варна бързо се обособява и като морски курорт, повлиян от европейската мода в архитектурата и водния транспорт. Строят се увеселителни заведения и почивни домове и градът става любимо място за българския културен елит.

Празници
- Празник с изключително значение за морската столица е 27 Юли - Освобождението на Варна.
- Всяка година през август се провеждат поредица от изложби, концерти и поетични вечери и Седмица на морето.
- Друг празник за варненци е 6 Декември. Тогава се пали Коледната градска елха и се изпълнява ритуал и концерт за Никулден.

В курорта се провеждат международни конкурси и фестивали, които представляват интерес, както за туристите, така и за местното население. Някои от тях са:
- Международен майски хоров конкурс
- Международен театрален фестивал "Варненско лято"
- Международен музикален фестивал "Варненско лято"
- Международни летни научни срещи
- Международен балетен конкурс
- Международен джаз фестивал
- Международен фолклорен фестивал

Кухня
В града можете да хапнете прясна черноморска риба. Всяко заведение предлага различни по вид и рецепта на приготвяне рибни деликатеси. Някои от черноморските представители, представляващи интерес за любителите на морски деликатеси са: черноморска акула, карагьоз, кефал, сафрид, хамсия, калкан, попчета, миди и др.

Плажове

Плажната ивица на Варна е дълга и широка. Посипана е със златисто жълт пясък, между който тук там се крият прекрасни мидени черупки. Плажа се дели условно на пет части: южен, централен, северен, рибарски и офицерски. На южния плаж може да се забавлявате на атрактивната морска пързалка "Ролбата" и открития минерален басейн. Южният и офицерски плаж са характерни със своята ширина, там ще имате възможност да поиграете плажен волейбол или футбол. По централния плаж има множество места, където може да се разхладите с някой летен коктейл.

Забавление
Варна предлага много и различни по вид забавления.
- Може да отидете на кино, концерт или театър.
- Ако искате да се разходите може да посетите Морската градина, да разгледате културните забележителности в центъра на града или просто да вървите по крайбрежната алея и да съзерцавате морето.
- Ако сте любители на животните,  посетете Зоологическата градина, Терариума, Аквариум Варна и Делфинариума.
- Комплекс "Детски кът" пък ще предложи на вашите малчугани много атрактивни забавления. Изкуственото езерце ще допринесе за цялостното забавление на  децата ви. Основна атракция са надуваемите моторни лодки, наподобяващи блъскащи колички, както и водните пистолети.
- Любителите на силни усещания могат да се възползват от бънджи скокове от Аспаруховия мост.
- mostche_na_jelaniqta.jpgВярващите в магическата сила могат да се отбият в Алпинеумът в Морската градина и да минат по мостчето на желанията.
- Интересувате се от звездите и планетите в слънчевата ни система? Значи непременно трябва да посетите поне един от планетариумите на Варна. Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" - по известен в града като "Планетариума" или Планетариума при Висшето Военноморско Училище "Н.Й.Вапцаров"
- Любителите на спорта могат да по тренират в Спортния комплекс в Морската градина.
- За да се запознаете с историята и културата на града може да обиколите културните и природни забележителностите на Варна и да попълните своя фото албум със снимки на красивата ни Морска столица.
- За хората, които искат да усетят истинската атмосфера на прабългарското селище е задължително да посетят единствения по рода си действащ музей на открито в страната - Прабългарско селище "Фанагория".

Как да стигнем до Варна?

Със самолет:
Най-бързо до Варна от София може да се стигне със самолет. Летище Варна работи през цялата година. През летния сезон самолети от летище София в посока Варна има 6-7 пъти на ден. Полета трае 50 минути.

С влак:
От централна железопътна гара София може стигнете до Варна с експресен влак. За спални и кушет вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места.

С автобус:
От централна автогара София тръгват директни автобуси до Варна. През летния сезон автобуси в тази посока, на различните автобусни компании има 4-5 пъти на ден. Препоръчително е закупуването на билетите да става поне една седмица предварително.


Виж още: Хотели във Варна


varna_opera_small.jpg
Щракнете върху картинката
(За да гледате уебкамерата, ще ви е нужен Windows Media Player)

Видео от Варна:
{youtube}nMUskP5sT-k{/youtube}

{youtube}wjaeb5aG34s{/youtube}

Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук