Село Крапец

Село Крапец e разположено на Черно море и отстои на 10км. северно от град Шабла и на 90км. североизточно от Варна. Селото е едно от най-спокойните кътчета на българското черноморие. Вечер може да се насладите на щурчета, а сутрин се будите от лястовички.
mt_gallery:село Крапец
На един километър североизточно от Крапец е разположено Дуранкулашкото езеро. С изобилието от червеноперка, таранка, сом, бяла риба, каракуда, раци и шаран езерото привлича любителите на риболова. Сериозен проблем е бракониерството - хвърляне на мрежи, кошчета за раци, убиване на риба с ток. Съгласно закона, подобни действия са забранени, но местното управление все още не може да разреши проблема. По произход езерото е естествен лиман. Дълбочината му достига до 4 метра. На изток от морето го отделя плажна ивица. Езерото е разположено на миграционния път Via Pontica и осигурява благоприятни условия за хранене и почивка на редица прелетни птици. В Дуранкулашкото езеро има остров, на който е открит праисторически некропол на около 2500 години - храмът на Кибела.

На няколо километра на юг от Крапец са разположени Шабленското и Езерешкото езера. Те са полусолени езера свързани с изкуствен канал. Тe сащо са част от основния път на миграция на прелетни птици - Via Pontica. Има защитена територия от 510 хектара, която е включена в списъка на орнитологично важните места в Европа от международно значение, защитени от Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони. Има поне десет вида риба - сом, гол шаран, див шаран, щука, платика, толстолоб, костур, белица, бял амур, бяла риба. Обитават се и от над 80 вида защитени птици - голям воден бик, морски дъждосвирец, белоока потапница, тръстиков блатар, няколко вида патици, бърнета, гмурци, чапли, лебеди.

На 24 май в Крапец се провежда народен събор. Също през май се провежда пленер по живопис "Арт пътеки".

Местната кухня се слави с много вкусни специалитети, един от които е Рибената чорба.

Плажната ивица между Крапец и Дуранкулак е дълга над 6км. Морето тук е спокойно, а дъното е покрито с мек пясък. Плажът е голям, чист и неохраняем.

Възможности за екскурзии до: Дуранкулашкото езеро, Камен Бряг, Нос Калиакра, Туклиман, резерват Болата, село Българево, местността Дълбока с известната мидена ферма, Каварна.

В Крапец освен морски се развиват още ловен, риболовен и екотуризъм. Днес функционират няколко ваканционни вили, хотел, стаи в семейни къщи.

Как да стигнем до Крапец?

Със самолет:
Със самолет може да стигнетe от София до Варна. Летище Варна работи през цялата година. През летния сезон самолети от летище София в посока  Варна има 6-7 пъти на ден. Полета трае 50 минути. От Варна тръгват автобуси до Крапец (Варна-село Хаджи Димитър-село Крапец).

С влак:
От централна железопътна гара София може да се стигне до  Варна с експресен влак. За спални и кушет вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места. От Варна тръгват автобуси до Крапец (Варна-село Хаджи Димитър-село Крапец).

С автобус:
От централна автогара София тръгват директни автобуси до Варна. През летния сезон автобуси в тази посока, на различните автобусни компании има 4-5 пъти на ден. Препоръчително е закупуването на билетите да става поне една седмица предварително. От Варна тръгват автобуси до Крапец всеки ден от 8:15ч, които минават през Крапец в 10:40ч и продължават за Граничар. В 13:30 от Крапец тръгва автобус за Варна.


Виж още: Хотели в Крапец

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук