Село Варвара

Село Варвара

Варвара е село в Югоизточна България. Намира се на 9км от Царево и на 5км от Ахтопол. Селцето е разположено на морския бряг и е на територията на Природен парк Странджа в подножието на връх Папия. Предлага на гостите си пълноценна почивка на море и планина.

История на село Варвара

Местна легенда разказва, че името на селото идва от думата „варвари". Някога на мястото на днешното село са живеели тракийски племена, които често нападали съседното село Ахтопол, което било населявано от гърци. Гърците започнали да наричат племената варвари, а от там произлязло и името на селището им Варвара.

През 1926г селото е обитавано от 239 жители, а днес броят им е около 270. Местното население се занимава основно със земеделие, добив на дървени въглища, а през последните години и с туризъм.

mt_gallery:varvara

Забележителности

Ако сте любител на природата и не харесвате големите шумни градове, то Варвара е идеалното място за вашата почивка. Селото е известно с кристално чистите си морски води и прохладни планински гори. Тук е любимо място на много хора на изкуството - писатели и художници. Селото е обградено от скалисти заливи, подходящи за поводен риболов и гмуркане. Близостта на Странджа е още едно богатство за Варвара. Ако сте любител на планинския туризъм можете да си организирате излет до връх Папия. Освен красивата страндженска природа там ще видите и останки от ранноантична и средновековна крепост.

Плажове

В селото има само една малка плажна ивица, но за това пък много чиста и красива, едина от най-красивите по нашето Черноморие.

Настаняване и заведения

Варвара предлага на своите гости комфортни частни хотели и квартири. В селото няма много заведения и места за забавление, но именно в това е неговият чар. Ако шумотевицата ви залипсва не се притеснявайте, защото Ахтопол е само на 5км, така че може да отскочите до там.

Празници

Ако посетите село Варвара първата седмица на септември ще присъствате на местния празник - съборът на Варвара. Той трае два дни. Вечерта на първия ден ще можете да видите нестинарски танци, а по обяд на втория ден - цигански борби.

Как да стигнем до село Варвара?

Със самолет:

Най-бързо до село Варвара от София може да се стигне със самолет от летище София до Бургас и от там да се хване автобус по редовната линия до Синеморец

С автобус:

От централна автогара София може да се хване директни автобус до Бургас. От Бургас трябва да се хване автобус по редовната линия до Синеморец. През летния сезон е препоръчително закупуването на билетите от София да става поне една седмица предварително.

С влак:

От централна железопътна гара София може да се стигне до Бургас с експресен влак. За спални и кушет вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места. От Бургас трябва да се хване автобус по редовната линия до Синеморец.


Виж още: Хотели в България

 

Видео от село Варвара

Допълнителна информация:

 

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук