Резово

Резово

е малко село разположено на границата между България и Турция, на устието на река Резовска, в природен парк Странджа. Това е най-югоизточната точка в България. Намира се на 15км от Ахтопол, като пътя за селото минава през красива гора. По пътя може да откриете кейове с кристално чиста вода и пясък.
Ако искате да се насладите на тиха и спокойна почивка Резово е идеалното място за вас. Тук ще намерите красиви плажове, чиста вода и гостоприемни хора. Къщите в селото носят усещане за романтика и хармония, която се допълва от цветните градинки.

Галерия със снимки от Резово:
mt_gallery:Резово

На влизане в селото ще са ви необходими лични карти, за задължителната проверка на Гранична полиция. Излизайки от гората, когато видите табелка Резово и погледнете в дясно от пътя, за миг може да се объркате, че сте в Турция. Турското знаме изглежда само на няколко метра от вас.

Селото е носило имената: Резбу, Резви, Резви дере, Резве. Името му се свързва с тракийския цар Резос, който се сражава на страната на троянците.  В миналото Резово е било пристанищно селище, но поради честите нападения на кавказките пирати (лази), сменя местоположението си. Днешното село е заселено през 1903г, когато е построена и църквата "Св. Св. Константин и Елена". При нос Кастрич, разположен на 3км от Резово, е открита средновековната крепост Кастрицион. В района има и надгробни могили.

Плажовете на Резово

Селото е разположено върху високи скали, за да стигнете до плажът му е необходимо да минете по стръмна пътечка. Плажът е малък и спокоен.

Плажът на Резово

Само на 4.5 километра от Резово се намира един от най-красивите български плажове, който е и защитена местност - Силистар. Мястото е изключително живописно. Дъбовите гори достигат почти до самия бряг, където морето е оформило залив с фин пясък. Плажът е чист и спокоен. Дължината на плажната ивица е около 1км, а ширината 50м. Тук морето е тихо, а водата - прозрачна. Силистар е обявен за защитена местност през 1992г. Тук може да се видят ловуващи в морето видри, находище на пясъчна лилия и др. На юг се намира долината на река Резовска.
До Силистар може да се стигне с кола, като преди плажа има паркинг.

mt_gallery:Силистар

На 3 километра от Силистар се намира плаж Липите (7км от Резово), до който се стига по екопътека и няма достъп с кола. Този плаж е идеален за любителите на природата и усамотението.

mt_gallery:Плаж Липите

Забавление

Резово е спокоен морски курорт, подходящ за хора, които търсят спокойствие, но и за всички, които искат да се потопят в неподправената атмосфера на Черноморското крайбрежие и Странджа. В Резево има възможност да се отдадете на слънчевите лъчи, на някой от красивите и спокойни плажове. На няклоко километра от селото, край брега има красиви скалисти местности подходящи за гмуркане и подводен риболов. Може да ловите риба и на река Резовска, в разрешената за риболов зона - около 300 метра по българския бряг. Масовите риби са морунаж и белица.
Предлагат се и възможности за разходка с лодка в морето и до местностите Малък и Голям Кастрич, където може да видите пещерите малката и голямата "мечка". Предлага се и разходка с лодка по река Велека. В селото има и конна база, където начинаещите могат да бъдат обучени от специалисти.
В Резово има три заведения за хранене, в които може да опитате вкусна рибена чорба и други морски дарове. Тук има и 2 хранителни магазина, единият от които е много добре зареден.

Как да стигнем до Резово

До Резово може да стигнете най-лесно с кола по главния път Бургас - Царево - Ахтопол - Синеморец - Резово. След Царево пътя се стеснява и не е в добро състояние. Необходимо е да бъдете внимателни, на места 2 коли трудно се разминават.

Виж още: Хотели в България

 

Видео от Силистар:

{youtube}If_zkATtvtY&feature=related{/youtube}

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук