Тюленово

Село Тюленово се намира между Шабла и Камен бряг, и на 80 км. от Варна. Подобно на нос Калиакра и Камен бряг, бреговете в Тюленово са без пясък, в червени цветове, стръмни и спускащи се надолу до морето.

Днешното име на селото се свързва с тюлените, които са обитавали пещерите по брега на морето. Легенда разказва за двойка тюлени които са били подарени на румънската кралица Мария. Те били гледани в заградена територия на бреговете на Балчик, докато един ден кралицата не решила да ги пусне на свобода. Тюлените се адаптирали и създали поколения, обитавайки подводните пещери на Тюленово. Днес в крайбрежните води на селото могат да се видят делфини.

mt_gallery:tulenovo

Тюленово е красиво и неповторимо място идеално за почитателите на екстремни спортове, романтиците, рибарите и любителите на природата. Всеки бряг там носи своето име /Ашалък, Киприя, Дупката, Мартина, Самотника, Самотната канара/ и пази своята тайнствена история. Любителите на екстремните спортове ще се насладят на подводното гмуркане, скално катерене и скоковете от  високите скали; романтиците ще намерят красиви и невероятни места за усамотение и ще се насладят на вълнуващите изгреви; рибарите ще се наслаждават на страстта си, ловейки прясна риба (платерина, кефал, сафрид ,попчета), която няма вкус на тиня; любителите на природата ще се насладят на редки представители на флората и фауната, чистият въздух и кристална морска вода.

Край Тюленово през 1952г. започва добиването на нефт за първи път в България. И до днес там могат да се видят нефтени сонди.

Между Тюленово и Камен бряг се намират прочутите Скални манастири. До тях се стига по метална стълба, която слиза в пещерни жилища. Предполага се, че Скалните манастири са служили в миналото за приютяване на отшелници. Археолозите ги свързват със старата сармантска цивилизация. Смята се, че първоначално издълбаните дупки са служили за светилища и гробници, а по-късно са били пригодени за килии и складове. И до днес в манастирите се виждат издълбаните рисунки на кораби, кръстове и кръгове.

На юг от Тюленово се намират Голямата и Малката пещери, които са любимото място за лагеруване на туристите.

До селото няма междуградски транспорт и може да се стигне само с кола или с голям ентусиазъм - пеша /на около 5км. от фара на Шабла/. Туристите дошли в Тюленово могат да нощуват под открито небе - на палатки, да се настанят в някоя от частните къщи или в хотел Орбита. Цените не са високи, а местните жители са гостоприемни. За хапване освен барбекю на открито, може да опитате гозбите на Кръчмата, която се намира над самия залив, откривайки невероятна гледка към морето.

Красотата и обаянието на Тюленово е несравнима. Просторът тук е необятен, ароматът на смокини и божур се носи опияняващо по бреговете, а слънцето те зарежда с положителната енергия на изгрева.


Виж още: Хотели в България

Видео от Тюленово:

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук