Равда

Обща информация за курорта

Равда е малък курорт на брега на черно море. Намира се на 3 км. от Несебър, 5 км. от Слънчев бряг и на 28 км. от Бургас. Селцето е с екологично чисти въздух и вода.

Средната температура на въздуха през лятото в е 22 градуса, а на морската вода 20 - 26 градуса. Малкият курорт ще Ви плени със своята красива природа, тишина и романтична спокойна атмосфера. В курорта има множество частни хотели, апартаменти и заведения, които се грижат за доброто Ви настроение.

В центъра на селото е разположена единствената административна сграда, в която се помещават: кметството, полицейския пункт, пощата, банковия офис и медицинския център с лекарски и стоматологичен кабинет.

mt_gallery:ravda
Културни и природни забележителности

Село Равда, заедно с местността, която го разделя от град Несебър, са известни в миналото с многобройните си детски, ученически и студентски почивни лагери.

В близост до Равда могат да се посетят:
- живописния град-музей Несебър, намиращ се само на 3 км. от Равда.
- най-луксозният български курорт Слънчев бряг, намиращ се само на 5 км. от селцето.
- курорт Елените, курорта Свети Влас и прекрасните нос Емине и нос Калиакра.

История

Историята на село Равда датира от поне две хиляди години. За това свидетелстват двете тракийски могили и множеството открити находки. В село Равда е открит един от най-интересните образци на античната пластика - надгробната плоча на Каликрита, която се съхранява в Софийския археологически музей.

Кухня

В Равда може да хапнете прясна черноморска риба. Всяко заведение предлага различни по вид и рецепта на приготвяне рибни деликатеси. Освен тях може да опитате италиански специалитети, ориенталска кухня, традиционна българска кухня и други.

Плажове

Равда разполага с няколко обширни, красиви и чисти плажни залива, стигащи чак до Несебър. Охраняемият плаж е с прекрасен златист пясък и разполага с водна пързалка и множество заведения в близост до брега, предлагащи освежаващи напитки. Там могат да се наемат: чадъри, шезлонги, водни колела, сърфове и джетове.

За любителите на водните спортове през лятото, спортните училища в Равда предлагат обучение по ветроходство, водни ски, уиндсърфинг, гребане и плуване.

Забавление

  • Любителите на плажовете, слънчевите лъчи и бронзовия тен могат да се възползват от красивият охраняем плаж или от неохраняемите плажове в селото.
  • Рибарите могат да се отдадат на страстта си в морето.
  • Любителите на водните спортове могат да се отдадат на ветроходството, карането на водни ски, уиндсърфинга, гребането и други.
  • Може да посетите Несебър и да разгледате културните и природни забележителности на този древен черноморски град.
  • Любителите на водата могат да посетят Аквапарка в Равда или в Слънчев бряг.
  • Може да си направите разходка с увеселителните влакчета до Несебър и Слънчев бряг.
  • Романтиците могат да се насладят на разходка с лодка в морето.
  • Може да посетите курортите Слънчев бряг, Елените, Свети Влас и прекрасните нос Емине и нос Калиакра.
Заведения

За добро настроение на туристите в Равда работят около множество механи, ресторанти, бирарии, аква парк, тенис корт, няколко дискотеки и барове.

Транспорт

Постоянен автобусен транспорт осигурява връзка на Равда с Бургас, Несебър и Слънчев бряг. По този маршрут се движат и много маршрутни таксита, минибусове и таксита. Освен традиционния транспорт до Бургас и Несебър може да се договори воден транспорт с лодкарите.

Как да стигнем до Равда?
Със самолет:
Най-бързо до Равда от София може да се стигне със самолет София-Бургас и от там да се хване автобус или маршрутно такси за Равда.

С влак:
От централна железопътна гара София може да се стигне до Бургас с експресен влак. За спални и кушет вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места през лятото. От Бургас до Равда придвижването може да стане с маршрутно такси или автобус.

С автобус:
От централна автогара София може да се стигне до Равда с директен автобус. През летния сезон автобуси в тази посока, на различните автобусни компании има 2-3 пъти на ден. Препоръчително е закупуването на билетите да става поне една седмица предварително.

Виж още: Хотели в Равда

Видео от Равда:
{youtube}U-jA7rv670s{/youtube}

Допълнителна информация:
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук