Кранево

Кранево

Кранево е село в Североизточна България. Намира се в община Балчик, Област Добрич. Старото име на Кранево е Екрене (това е името му до 1942 година). Същото име носи и Нос Екрене, който се намира на 3км на юг от селото. Тук се намира морски фар, който можете да видите докато пътувате от Варна към Балчик. На това място в периода на румънската окупация на Южна Добруджа (1919-1940 г.) е минавала границата с Румъния.
През последните години курорта Кранево придобива популярност сред туристите, които търсят чисти плажове и спокойствие за да прекарат една истинска лятна почивка. В курорта можете да отседнете в някой от многобройните семейни къщи-хотели, самостоятелни стаи, хотели и хотелски комплекси.
mt_gallery:Кранево

История на Кранево

На юг от селото на най-високата част на Франгенското плато има останки от римската крепост, в района на Националния детски комплекс - от римско селище (ІІв.). При Кранево личат останки от валове, играли важна роля в защитата на източната граница на І-вата българска държава. По Букурещия мирен договор от 1913г. Кранево остава под румънска власт но е върнато на България по силата на Крайовския договор от 1940г.

Природа и плажове

Климатът на Кранево е типичен морски, можете да се насладите на слънчево и горещо лято и влажна и топла есен.  Близо до курорта тече Краневска река. В южната част на плажа, запазена от висок скат на платото, има Национален детски комплекс. Близо до Кранево са курортите Златни пясъци и Албена.
Крайбрежната плажна ивица на Кранево е обширна, със светъл пясък. Непосредствено до плажа са къмпингите Екзотика и Интернационал.

Забавление

За любителите на водните спортове и забавления в Кранево можете да карате джет, водно колело или да отиде с корабче на екскурзия до Балчик. Плажът в Кранево предлага много и уютни заведения, където можете да опитате различни морски специалитети, а в късните и вечерни часове главната алея на Кранево предлага изобилие от ресторанти и механи с българска и европейска кухня.

Как да стигнем до Кранево

До Кранево можете да стигнете с автобуси от Варна. Разписанието за летния сезон е:

Автобуси от Варна за Кранево в: 7.30 8.00 9.30 10.30 11.30 12.30 13.30 15.00 17.30 19.30
Автобуси от Кранево за Варна в: 06.30 8.30 9.00 10.30 11.30 12.30 13.30 14.30 15.30 18.30 20.30

Виж още: Хотели в България

Допълнителна информация за Кранево
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук