Каварна

Обща информация за курорта
Каварна е градът известен като рок столицата на България. Разположен е в Североизточна България, в най-изтоната част на Дунавската равнина. Намира се на 64км от Варна и на 49км от Добрич. Развива се с бързи темпове и разполага с курортни комплекси, просторна плажна ивица, риболовна база, яхтено пристанище и живописна природа.

Културни и природни забележителности:

 • Нос Чиракман - намира се на 3км южно от Каварна, непосредствено до Каварна Бриз. В продължение на хилядолетия тук кипи интензивен живот. Може да видите крепостната стена, която е защитавала града от нападения, както и базиликата. През 1-ви век преди новата ера, силно земетресение разцепва носа и голяма част от него потъва в морето.
 • Нос Калиакра - издаден е на 2км навътре в морето и затваря голям подковообразен залив. Обявен е за природен и археологически резерват. През 4 век пр. Хр. тук възниква селището Тиризис. Името идва от тракйското племе тиризи. През римската епоха крепостта се разраства - строят се крепостни стени, църкви, римска баня, водопровод. Повечето от тях могат да се видят и днес.
  Произходът на името на носа се свързва с една легенда. Според нея след превземането на крепостта от османските нашественици, 40 български девойки, за да запазят честта си, сплитат косите си на плитка и се хвърлят от стръмните скали. Носът носи името на първата от тях - Калиакра.
  mt_gallery:Нос Калиакра
 • Националният археологически резерват Яйлата - разположен е на 2км. южно от село Камен бряг. Тук може да видите пещерни жилища - единични и групирани в комплекси; гробници издълбани в скалния масив; и ранно византийска крепост - частично запазени са 4 плътни кули и 1 кула порта.
 • Болата и Тауклиман ("Птичия залив") - представляват две малки влажни зони на север от Калиакра. Тук може да видите интересни водолюбиви птици - малък воден бик, малък гмурец, патици.
 • Село Камен бряг - тук ще намерите спокойствие, чист въздух, красиво синьо-зелено море, сърдечни хора и спретнати къщи. Селото е известно с неугасващото си огънче и е сборно място на посрещащите изгрева на първото юлско слънце.
  Тук може да се отдадете на риболов, гмуркане, параглайдинг, наблюдаване на птици или просто да се попечете на слънце.
 • Хамам - представлява масивна баня, построена през 15 век, от камък. В Хамама е представена музейната експозиция "Добруджа и морето".
 • Църквите "Свети Георги" и "Свето Успение Богородично" - впечатляват с архитектурното си оформление и ценните си икони.
 • Старите магазини на пристанището - комплексът е изграден от каменни блокове и е оформен като малко възрожденско селище. Шест от магазините са обявени за архитектурни паметници на културата.
 • Етнографски комплекс - разкрива бита на българското население от този край - добруджанци, котленци, гагаузи. Тук са представени специфични занаяти - чехларство и плетене на дантели.
Галерия със снимки от Каварна:
mt_gallery:Каварна

История
През 5в. пр. Хр. гръцки заселници образуват колонията Бизоне. През античността и средновековието градът е икономически и културен център. За това свидетелстват крепостните стени, базилика, църкви, монети, накити, тракийско съкровище от златни апликации и др. Градът получава днешното си име след 15 век. През средновековието Каварна е християнско селище.

Празници
Каварна е рок - столицата на България и в града всяка година гостуват както световно известни изпълнители, като Whitesnake, Dio, Deep Purple, Manowar, Scorpions, Saxon, Accept, Nazareth, Billy Idol, Twisted Sister, Филип Киркоров, Ария, Любэ, така и български изпълнители - Сигнал, Б.Т.Р, Ахат, Контрол и други.
В града се организират и редица фестиали, сред които са: Деня на Каварна (на 6 май); международен Общобългарски младежки фолклорен събор "С България в сърцето"; "Миден и Рибен Фест", "Празници на морето", Фестивала на старинната музика "Страваганца", .

Кухня
В ресторантите на Каварна може да се насладите на вкусни морски специалитети, ястия от европейската и българска кухня, характерни ястия за Североизточна България. Не пропускайте да опитате традиционното за региона "Катено мезе".
Каварна ще ви очарова с възможностите за избор на ресторанти, барове, нощни заведения, кафенета, хотели и магазини.

Плажове
Крайбрежната ивица на града е дълга 42км. По нея са развити малки плажни ивици, създаден е и просторен, изкуствен плаж.

Забавление
В курорта може да посетите рок концерт, да разглеждате забележителности, просто да се разходите, да купунясвате в някое от нощните заведения, да се отдадете на риболов, гмуркане, параглайдинг, наблюдаване на птици или просто да си почивате под слънчевите лъчи.

Как да стигнем до Каварна?

Със самолет:
Най-бързо до Каварна от София може да се стигне със самолет от летище София,  с полет София - Варна. Летище Варна работи през цялата година. През летния сезон самолети от летище София в посока Варна има 6-7 пъти на ден. Полета трае 50 минути. От Варна до Каварна придвижването може да стане с автобус.

С кола:
До Каварна от София може да стигнете с кола: София - Велико Търново - Шумен - Каварна. За да планирате точно пътуването си може да използвате maps.google.com.

С влак:
От централна железопътна гара София може стигнете до Варна с влак. От Варна до Каварна може да продължите с автобус.

С автобус:
От централна автогара София тръгват директни автобуси до Каварна. През летния сезон автобуси в тази посока, на различните автобусни компании има 2-3 пъти на ден.

 

Виж още: Хотели в България

 

Видео от Каварна:
{youtube}RsbHCbp0N8g&feature=PlayList&p=4FA2685A3EC28829&index=0{/youtube}

Видео от Нос Калиакра:
{youtube}Rr9Pp7dxJf0{/youtube}

{youtube}lSLM2o9YaSE&feature=related{/youtube}

Допълнителна информация:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук