Шкорпиловци

Шкорпиловци

е Морски курорт на Черно Море в България. Разположен е на 35км южно от Варна и на няколко стотин метра от морето. Населението на селото е едва 766 души. В Шкорпиловци няма големи хотели и комплекси. Липсват и многобройните луксозни ресторанти и шумни дискотеки.
Избралите за почивка този курорт, могат да се настанят в малки и уютни ваканционни комплекси с бунгала или вили. В Шкорпиловци има и семейни хотели и къмпинги в които също можете да отседнете. В центъра на курорта има няколко заведения и малки ресторанти.

Галерия със снимки от Шкорпиловци:
mt_gallery:Шкорпиловци
Селото Шкорпиловци носи името на братя Шкорпил - чешки черноморски изследователи, които са открили Плиска. То е разположено на около 2км навътре в сушата и предлага малки семейни хотели, както и типичните морски кръчми с традиционна морска храна и българска кухня. Старото име на Шкорпиловци е Фъндъклий. Наименованието прозхожда от турски език и означава Лешникова градина. В близост до селото има останки от четири антични селища.

Природата на Шкорпиловци

Шкорпиловци е прекрасно място за всеки, който обича природата, усещането за свобода и простор. Тук можете да се излежавате върху златистия плаж, да съзерцавате синьото море и красивото небе и да се отпуснете в една истинска почивка. Ако все пак тази пълна хармония ви омръзне и слънцето ви напече в повече, можете да се разходите в защитената местност Камчийски пясъци (част от природен парк Златни Пясъци) - разположена точно зад северната част на плажа. Местността обхваща плажна ивица, пясъчни дюни, храстови и тревни съобщества, сладководни блата, естествени широколистни гори и изкуствено създадени иглолистни гори. Още по на север са и лонгозните гори по устието на река Камчия. Вторите са за по-екстремно настроените туристи, които обичат да се разхождат из диви места.
В най-южната част на плажа на Шкорпиловци се намира Черни нос - най-северната точка на Стара Планина при допира й с Черно море.

Снимки от Шкорпиловци:
mt_gallery:Шкорпиловци - природа

Плажовете на Шкорпиловци

Шкорпиловци има най-дългата и широка плажна ивица на Българското Черноморие. Плажът е с дължина 13км и на места е широк 100м, което го прави най-дългия и просторен, непрекъснат плаж в България. Емблематична за плажа на Шкорпиловци е 230 метровата естакада, която е част от построената през 1982 година научно-изследователската база "Шкорпиловци". Естакадата е висока 7 метра и служи за платформа за монтиране на изследователска техника. В днешни дни тя е удобно място за риболов и гледка към морето и курорта.
За любителите на гмуркането е интересно да се отбележи, че в морето, под водата се намира разрушен мост.

Снимки от плажът на Шкорпиловци:
mt_gallery:Шкорпиловци - плажът

Забавление

Като цяло Шкорпиловци е спокоен морски курорт, подходящ за семейства, хора, които търсят спокойствие, или за авнтюристи, които искат да усетят неподправената атмосфера на Черноморското крайбрежие. За любителите на по-традиционните забавления, курорта разполага с дискотека а често през лятото, в Шкорпиловци се провеждат рок фестивали и местността оживява от многобройните рок фенове. В приятното съчетание от гора и море, Шкорпиловци предлага наистина пълноценна и разнородна почивка.

Как да стигнем до Шкорпиловци

Със самолет:
Най-бързо до Варна от София може да се стигне със самолет. Летище Варна работи през цялата година. През летния сезон самолети от летище София в посока Варна има 6-7 пъти на ден. Полета трае 50 минути.

С влак:
От централна железопътна гара София може стигнете до Варна с експресен влак. За спални и кушет вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места.

С автобус:
От централна автогара София тръгват директни автобуси до Варна. През летния сезон автобуси в тази посока, на различните автобусни компании има 4-5 пъти на ден. Препоръчително е закупуването на билетите да става поне една седмица предварително.

От Автогара Варна в делнични дни от 16.40 ч. тръгва автобус за Шкорпиловци.


Виж още: Хотели в България

Видео от Шкорпиловци:

Шкорпиловци 1


Шкорпиловци 2:


Допълнителна информация за Шкорпиловци:

 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук