Лазаровден

Лазаровден или Лазарица е християнски празник, носещ името на Свети Лазар. Празнува се на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

Празникът припомня възкресението на Лазар. Исус Христос го извежда от гроба и го възвръща към живот на четвъртия ден след неговото погребение в знак на благодарност за проявеното гостоприемство.

Според народните представи Лазаровден е празник на живите, пасбищата и горите. Вярва се, че Лазар е заповедник на горите. В легендите е представен като човек, който носи в ръцете си брадва, обикаля горите, подсича старите дървета, почиства ливадите.

mt_gallery:lazarovden

Най-важен е обичаят лазаруване, в него взимат участие само момичета от 8-9 до 16-18 годишни. Момичетата се наричат лазарки. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Връбница (Цветница). Младите жени набират цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Лазарките се събират в дома на една от тях. След това, пременени в традиционни фолклорни носии, обикалят къщите из селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет:

А бре, Бое, бело Бое,
тука ли си, дома ли си?
Я отваряй равни двори,
равни двори, чимшир порти,
да улезнат лазарици.
- Бог помага, равни двори!
- Дал Бог добро, лазарици!
--------------------------------------
Ой, Лазаре, Лазаре,
тука са ни казали,
че има мома и момък:
я момата годете,
я момъка женете,
доде е вино червено
и тая бистра ракия!
Радувай се, радувай!
Радувай се, домакине!
Колко шума по гората,
толко здраве на таз къща.
Чорбаджийска и болярска!

Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове и дребни подаръци. Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. На площада момите изиграват хоро, наречено буенец (буенек). На хорото се хващат само моми и се подреждат по ръст: най-високата и най-възрастната мома е начело и се нарича буеница (или буенек). Тя държи в ръцете си тояга. По-възрастните моми са в невестински дрехи.

В някои краища следобед лазарките се събират за обичая надпяване на пръстените. Предварително всяка мома е оставила в общото менче свой знак: гривна, пръстен, огърлица или китка. Менчето (или котелът) престоява през нощта под цъфнал трендафил. Предварително избрана мома вади един по един знаците и определя коя мома за какъв момък ще се омъжи.

За следващия ден - Връбница, още от вечерта се омесват кукли (обредни хлябове, приличащи на човешки фигури).

Именници: Лазар, Лазарина. Лазара, Лазо и Лачо.

Видео от Лазаровден:
{youtube}r4P6aZmNFGs{/youtube}
 


Спонсори

Смешен.ком - да се забавляваме заедно. Забавен портал с много смях и забавление Родоп Турс - Вашият партньор в Родопите Къща за гости Джая - Белоградчик Велоклуб Крива спица - сдружение с нестопанска цел гр. Пловдив Езикови курсове по интернет Розов Облак - онлайн магазин за дрехи и аксесоари Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук Рекламирай тук